1BIM B.V: De fundamenten van BIM: Bouwen aan samenwerking
In de snel evoluerende wereld van de bouw is BIM uitgegroeid tot een vast onderdeel van vele bedrijven en ook in het onderwijs is BIM niet meer weg te denken. Wél staan wij nog (steeds) voor een aantal oude en nieuwe uitdagingen: Hoe gaan wij om met de technologie die zich steeds sneller ontwikkelt? Hoe kan het dat er best nog wel wat BIM-projecten falen? Loopt de bouwsector nog wel écht zo veel achter op industrie? Terwijl deze belangrijke vraagstukken nog steeds onbeantwoord zijn, worden wij vol geënthousiasmeerd met allerlei hypermoderne technieken en een als maar uitdijend software landschap.
Hierdoor wordt het wel eens vergeten waar het écht om gaat met bimmen: Het integraal interdisciplinair samenwerken aan één Bouw Informatie Model om zo faalkosten te kunnen reduceren over de gehele levenscyclus van een bouwwerk.
Tjardo Meinsma, eigenaar van 1BIM B.V., is vooral een praktische bimmer: “Terug naar de essentie en met beide benen op de (digitale) grond. Projecten voorbereiden, uitvoeren en onderhouden blíjft mensenwerk. Dit doen wij samen, en iets wat je samen doet, verdient een integrale aanpak. Wij werken het liefst digitaal en integraal samen vanuit één centrale bron en nemen daarbij bedrijven mee in hoe je dat het beste kan doen, begrijpelijk, tastbaar, met goede afspraken en vooral samen. Het kan niet altijd in de puurste vorm, maar wij proberen te allen tijde vanuit één bron te werken en mensen er van bewust te maken wat los van de bron werken inhoudt tijdens je dagelijkse werkzaamheden en wat voor risico’s dit met zich meebrengt. Met deze aanpak werken wij samen met onze partners aan uitdagende BIM-projecten. Wij modelleren, coördineren en managen gebouwdata.
1BIM scoort met deze aanpak in de noordelijke provincies van Nederland en is in 1 jaar tijd gegroeid van 1 werknemer naar een team van 5 BIMmers, hebben een kantoor opgezet in Groningen stad en mogen meerdere grote opdrachten uitvoeren voor gerenommeerde bedrijven in de zorgsector, datacenter sector, B&U sector en het aardbevingsgebied.
De samenwerking met BIM Onderwijs en de ontwikkeling van de BIM basis cursus
Een BIM-project slaagt alleen als zo veel mogelijk partijen meedoen met het BIM-proces. Daarom hebben 1BIM B.V. en BIM Onderwijs de handen ineengeslagen en een cursus ontwikkelt welke gaat over de benodigde basis kennis van BIM voor bedrijven en onderwijsinstellingen. Voor bedrijven kan de cursus aantrekkelijk zijn, want de cursus behandeld vraagstukken voor alle lagen: van de impact van BIM voor de organisatie en BIM gezien vanuit het management tot BIM voor de uitvoering en BIM voor beheer en onderhoud. Voor onderwijsinstellingen is de cursus van meerwaarde, omdat die de basisbeginselen van BIM omvat en studenten voorbereidt op de realiteit van de bouwindustrie. De samenwerking tussen 1BIM B.V. en BIM Onderwijs combineert praktijkervaring vanuit de industrie met het educatieve perspectief om studenten de vaardigheden te bieden die ze nodig hebben om te excelleren in de wereld van BIM.
Deze unieke samenwerking benadrukt het belang van het overbruggen van de kloof tussen het aanbod vanuit de onderwijsinstellingen en de behoeftes uit het bedrijfsleven. Door praktijkgericht onderwijs te bieden, kunnen studenten de overgang naar het professionele werkveld veel soepeler maken en waardevolle bijdrage leveren aan BIM-projecten van topklasse. Zo hopen wij de BIM kennis breder gedragen te krijgen in de sector.
Wilt u alvast iets weten over de BIM basis cursus? Of wilt u in contact komen met 1BIM en BIM Onderwijs? Kom dan naar de BIM onderwijsdag 2023.
Onderwijs versus bedrijfsbehoeften in BIM
Op scholen leren studenten vaak de basisprincipes van BIM, waaronder het gebruik van BIM-software, het maken van 3D-modellen en het begrijpen van de basisprincipes van samenwerking. Dit legt een goede basis, maar de behoeften vanuit het bedrijfsleven gaan verder.
Bedrijven verwachten van afgestudeerden dat ze niet alleen BIM-software kunnen gebruiken, maar ook in staat zijn om BIM in de praktijk toe te passen. Dit omvat het begrijpen van BIM-protocollen, coördinatie, clash-detectie, gegevensbeheer en het vermogen om effectief te communiceren in een BIM-omgeving. Het is van vitaal belang dat onderwijsinstellingen hun programma's blijven updaten en afstemmen op de veranderende eisen van de industrie.