Aan de Stegge Twello zet BIM centraal binnen de organisatie

“Het BIM-model is de spil van ons proces”

Aan de Stegge Twello is een landelijk opererende organisatie met ruim 160 medewerkers. Het bouwbedrijf focust zich op utiliteitbouw en continental carparks. Manager Engineering Ben Mulder: “Aan de Stegge Twello onderscheidt zich door haar projectmatige manier van werken. BIM is hier een belangrijk onderdeel van.”

Ben vervolgt: “Bij Aan de Stegge Twello gaan wij zelf op zoek naar de klant. We gaan op het juiste moment met organisaties in gesprek over hun behoeften op het gebied van huisvesting en stellen indien nodig een architect voor. Vervolgens maken we heel snel een eerste planning en budgetindicatie. Hiermee overtreffen we veelal de verwachtingen van de klant. Als het plan in de smaak valt gaan we dit op maat ontwikkelen. Gedurende dit hele proces ontzorgen we de klant volledig.”

Bouwbedrijf Aan de Stegge Twello

Korte lijnen

Als Manager Engineering is Ben actief in de fase van contact tot contract, waarbinnen men het hele plan uitwerkt, inclusief vergunning en goede contractstukken. Hier stuurt hij de commercieel projectleiders aan. Ben: “Binnen ons kantoor hebben we geen vaste werkplekken, maar teamkamers waar teams bestaande uit onder meer een verkoper, een commercieel en technisch projectleider, kostendeskundige en modelleur samenwerken aan een project. Met deze manier van werken leggen we de verantwoordelijkheid laag in organisatie en zorgen we voor korte lijnen.”

BIM centraal

BIM neemt een belangrijke plaats in binnen het proces. “Per project is van begin af aan een modelleur betrokken, die de klantvraag technisch uitwerkt. Hierna werken we de vergunning uit, het contract wordt getekend en de vergunning aangevraagd. Vervolgens draagt de commercieel projectleider het stokje over aan de technisch projectleider, die het project begeleidt tot en met de oplevering. In deze fase maakt de modelleur een prestatiemodel afgestemd op de informatiebehoefte van ADST en de leverancier. De leverancier maakt op zijn beurt op basis van het prestatiemodel van ADST zijn eigen aspectmodellen of productiemodellen. De BIM-modelleur en BIM-coördinator toetsen vervolgens het aspectmodel van leveranciers door middel van clashcontroles. Als alle modellen zijn afgestemd worden werktekeningen gemaakt voor de bouw. Omdat we steeds meer met vaste partijen gaan en willen samenwerken, kunnen we onze werkwijze en informatiebehoefte op elkaar blijven afstemmen en verbeteren. Hierdoor wordt de doorlooptijd steeds korter en kunnen we steeds beter van elkaars BIM-model gebruik maken.”


Meer dan modelleren

“Onze modelleurs doen veel meer dan alleen modelleren”, stelt Ben. “Zij maken ook  afspraken met teamleden, onderaannemers en partners en zorgen dat deze worden nagekomen. Zo controleren ze bijvoorbeeld dat de constructeur het IFC aanlevert, dat dit past in onze modellen en er geen clashes zijn. Het BIM-model is de spil van ons proces. Je kunt hier zoveel kennis uithalen, waardoor je efficiënter werkt en tijd en kosten bespaart. Dit doen wij nu al, maar we zien nog veel meer mogelijkheden hiervoor. Zo halen we nu al voor 60% van de projecten een kostenraming uit het BIM. De percentage willen we de komende tijd verder verhogen. En zo zien we nog veel meer mogelijkheden, bijvoorbeeld voor beheer en onderhoud, dat we ook aanbieden.”


BIM Onderwijs partner

De BIM-wereld is volop in ontwikkeling en er zijn grote verschillen in de mate waarin organisaties hiermee bezig zijn. Ben: “3d tekenen is iets anders dan een intelligent BIM-model, waar we met z’n allen naartoe moeten. Om deze stap te zetten, is het belangrijk om samen te werken en de grote hoeveelheid kennis die er is te delen. Dit doen wij binnen Aan de Stegge Twello, met onze partners, maar ook met andere organisaties. Vanuit dat oogpunt sloten wij ons aan bij BIMregister als BIM Onderwijs partner. Samen gaan we een mooie BIM-toekomst tegemoet en zijn wij dus ook aanwezig op de BIM Onderwijsdag. Zien wij jou daar ook!?” Je kunt je registreren via: bimonderwijsdag.nl.