Tekort aan goed opgeleid BIM-personeel
Veel bedrijven geven aan dat er een tekort is aan goed opgeleid BIM-personeel. Dit komt onder anderen omdat er slechts beperkte aansluiting is tussen het onderwijs en het bedrijfsleven. Deze beperkte aansluiting heeft (heel kort door de bocht) als gevolg dat het onderwijs niet kan leveren waar het bedrijfsleven op zit te wachten. Er zijn behoorlijk wat pogingen dit beter te organiseren, echter zonder al te veel succes. De vraag stijgt harder dan het aanbod. Goed nieuws voor pas afgestudeerden, zeker met BIM gerelateerde focus. We hebben geregeld sollicitanten die kunnen kiezen uit 4 banen. Slecht nieuws voor bedrijven, die van gekkigheid niet meer weten waar ze goede mensen vandaan moeten halen. Nu zou je kunnen zeggen dat dit ligt aan het aanbod, maar misschien is de vraag niet goed. Een goed antwoord op een verkeerde vraag leidt nog steeds naar een ongewenste situatie.
Wat is de BIM behoefte?
Om een goede vraag te kunnen stellen, moet je beginnen bij het bepalen van de behoefte. Daar zit meteen het eerste probleem. Wat is de behoefte? Er is niet één behoefte te definiëren. Deze hangt helemaal af van hoever je met BIM bent. Een net met BIM startend bedrijf heeft misschien behoefte om de traditionele werkwijze na te bootsen met nieuw gereedschap of heeft behoefte aan iemand die weet hoe Revit werkt. Een ander partij wil aan de slag met uitwisselen m.b.v. open BIM standaarden zoals IFC en BCF en zoekt daar iemand voor. En als ik naar ons zelf kijk (10 jaar BIM ervaring) dan is onze grootste behoefte mensen te vinden met de juiste mindset. Dat modelleren komt wel. Maar daarnaast zoeken wij af en toe ook toppers en die kunnen we meestal niet vinden, zeker als je gaat zoeken op de verkeerde plek. Er stromen weinig studenten uit die zo kunnen meedraaien in een Champions League Project. Het is namelijk vrijwel uitgesloten dat je iemand die net klaar is met zijn opleiding voldoende technische bagage heeft, goed kan communiceren, fantastische kan klikken en ook nog eens goed in een team kan functioneren. Deze combinatie van competenties is überhaupt al bijzonder. Als je iemand tegenkomt die dit allemaal kan, biedt ze dan iets waardoor ze nooit meer weggaan.
Waar ga je zoeken?
Naast dat de vraag moet zijn afgestemd zijn op wat je zoekt (invulling van de behoefte), moet je vraag ook afgestemd zijn op waar je gaat zoeken. Als je dit omdraait zou je vanuit het perspectief van de onderwijsinstellingen kunnen gaan denken: met welke vragen kunnen ze bij ons terecht? Iemand die MBO heeft afgerond is niet inzetbaar voor een functie waar je eigenlijk een Universiteit opgeleide medewerker voor zoekt of andersom. Het komt natuurlijk voor dat mensen met een bepaalde opleiding prima instaat zijn om in te stromen op een ander niveau, maar dat kan je prima meten in een sollicitatieprocedure. Zo hebben wij voor bijzondere projecten waar bijzondere skills voor nodig zijn een soort examen waar mensen eerst voor moeten slagen willen ze in aanmerking komen.
BIM Onderwijsdag
Om deze vraag en aanbod discussie op gang te krijgen is er veel input nodig. Het bedrijfsleven moet met realistische vragen aankomen, de onderwijsinstellingen moeten deze ook nog eens goed kunnen vertalen in het curriculum. Hiervoor is verregaande samenwerking nodig, maar ook het realisme dat “de markt” en “de onderwijsinstellingen” niet bestaan! Een dialoog tussen beide is daarom ook lastig. Daarvoor zijn de verschillen onderling te groot, zelfs binnen de eigen geledingen. Wat we wel moeten doen is elkaar blijven inspireren en zorgen dat we op dagen als de BIM Onderwijsdag bij elkaar komen om alle behoeften die er in de markt zijn op te halen en te wegen of en hoe deze in te vullen is door welke onderwijsinstelling. Op die manier komen we hopelijk iedere keer een stapje verder.
Ronald van Aggelen is DGA van Root bv, lid van de Bouw Informatie Raad, Raad van Toezicht BIM loket, College van Toezicht Instituut Gebouwde Omgeving Hogeschool Utrecht, Onderwijs Advies Raad Avans+ en strategisch BIM adviseur van een aantal grote vastgoed eigenaren waaronder het Rijksvastgoedbedrijf, maar vooral liefhebber van alles wat te maken heeft met innoveren van de bouwsector.