‘Schrijf een blog over BIM zonder reclame voor BAM’
‘Schrijf een blog over BIM zonder reclame voor BAM’, was het verzoek van de BIM Onderwijsdag organisatie. Nou, dat is een uitdaging want uiteindelijk willen we graag goede mensen aan ons binden. Wij vinden de band met het onderwijs essentieel, want toekomstige ‘BAMmers’ moeten ons eerst leren kennen. Net als een first date; die eerste indruk is toch het meest belangrijk, waar of niet?
Een blog over simpelweg BIM is vrij lastig, waar te beginnen? Het draait namelijk niet enkel om dat 3D-model, maar juist om mensen en het proces. Daarom praten wij liever over Digital Construction.
Een blog over BIM, waar te beginnen?
Ik zal jullie (de studenten) niet lastigvallen met onze samenwerkingsverbanden met het onderwijs, onze adviesrol richting het onderwijs of de praktijkpresentaties die we regelmatig geven. Nee, ik deel gewoon mijn mindset over BIM.
Er valt veel te vertellen over BIM, in de bouwsector uiteraard geen onbekend fenomeen. Is BIM de oplossing voor alle problemen? Nee. Gaat met BIM dan alles sneller? Nee. Maakt BIM dan alles makkelijker? Nee hoor. Deze stellingen zijn wellicht niet voor de hand liggend voor een BIM Manager van een vooruitstrevende Digital Construction bouwer. ‘Als dit allemaal zo is, waarom ‘BIMmen’ jullie dan?’, hoor ik jullie denken. Omdat BIM niet de heilige graal is, maar ons wel gaat helpen om onszelf te verbeteren.
Is dat ook niet de hele essentie van ons leven? De behoefte ons constant te willen ontwikkelen en verbeteren? Natuurlijk gaat dat met vallen en opstaan maar kijk om je heen, de (technische) ontwikkelingen en mogelijkheden gaan zo snel en zullen alleen maar toenemen.
—
Voor sommige mensen is de technologische vooruitgang beangstigend, want het gaat te snel. Waar gaat het naar toe? En big brother discussies. We moeten steeds meer leren, ‘wanneer stopt het?’, is een veel gestelde vraag. In mijn optiek nooit.
‘Personal growth is not a matter of learning new information but of unlearning old limits’ – Willem Wolzak – Werkorganisator |
Let’s go with the flow, want zeg nou zelf wie heeft er nog zo’n lompe grote TV in huis? De enige reden om zo’n ding nog te bezitten is wellicht omdat hij het nog doet of omdat hij zo oud is dat hij vintage – lees: weer hip – is geworden. Maar op het moment van vervanging ben je verplicht om een platte (of gebogen) TV aan te schaffen want die oude bakbeesten worden simpelweg niet meer gemaakt. We kunnen dus niet meer terug al zou je dat willen.
Vinden we dat erg met zijn allen? Ik ben serieus nog niemand tegengekomen die klaagt. We vinden het allemaal heel normaal en zien enkel de voordelen. Dat geldt dus voor heel veel zaken om ons heen, met name als het gaat digitalisering. ‘Digital is the new normal’ geworden en we hebben dat geaccepteerd.
Stappen we in de wereld van bouwen dan lijkt het af en toe net een aflevering van de The Twilight Zone* en bevinden we ons in een andere omgeving; een traditionele wereld. Zo vind ik het heel normaal dat ik alle technologie die thuis beschikbaar is overal kan toepassen. Ik vind het ook heel vanzelfsprekend dat ik informatie snel kan vinden, wanneer ik wil, hoe ik wil en bovenal één op één kan delen gewoon omdat het kan. Maar dat is dus niet in alle gevallen gemeengoed.
Mijn vrouw en ik hebben drie kinderen, waardoor de zoektocht vanzelf is ontstaan om efficiënter te werken. Administratie, boodschappen en vakanties boeken worden allemaal digitaal en centraal gedaan. Informatie opzoeken via websites als Booking.com, Zoover, Tripadvisor, incl. recensies, foto’s en alternatieven. Het simpel digitaal kunnen delen en direct kunnen reageren. We gaan er niet onnodig veel tijd in stoppen. Het kan namelijk efficiënter en we houden daardoor tijd over voor andere nuttige dingen. De digitale mogelijkheden van deze tijd zijn geweldig en kunnen het leven een stuk aangenamer maken.
—
Het kan dus makkelijker. Waarom dan die angst voor het nieuwe? Wachten tot iets is uitontwikkeld heeft geen zin, want de ontwikkelingen blijven doorgaan. Dus laten we het oppakken en onze aandacht richten op verbeteren.
‘The road to success is always under construction’ – Marjolein Keizer – Junior Supply Chain Specialist |
Ik hoorde niet zo lang geleden de opmerking; ‘Ik dacht dat we al veel verder waren’. De spijker op zijn kop. We hadden verder kunnen zijn als bouwsector, maar we opereren veelal met de voet op de rem. Omdat we nog steeds heel veel tijd moeten stoppen het in overtuigen van het nut en de noodzaak van digitalisering in de bouw. Ik weet zeker dat studenten in staat zijn om een waardevolle bijdrage te leveren aan deze verandering in onze gave sector.
Informatieafstemmingen zijn bijvoorbeeld nog steeds aan de orde; ‘ik lever niet wat verwacht wordt en krijg niet wat ik nodig heb’. Goed kunnen communiceren en verwachtingen uitspreken (en vastleggen) is dus een groot goed. Samenwerking is key! Binnen de bouwsector werken we daar momenteel met elkaar heel hard aan.
De wereld om ons heen blijft dus veranderen. Er zijn lichtingen studenten die met ‘BIM’ afstuderen, die gericht zijn op nieuwe processen en/of technieken en bij wie (her)gebruik van data een vanzelfsprekendheid is. De generatie van Screenagers (volgens Wikipedia de mensen die makkelijk kunnen omgaan met technologie) zijn de studenten die nu en in de toekomst komen solliciteren.
We leven in een tijd waarin flexibiliteit essentieel is, een zekere mate van learning agility is benodigd. Zijn we als medewerkers in de bouwsector toekomstproof? We stoppen veel tijd en energie in het trainen van onze medewerkers op dat gebied. Ik denk echter dat de huidige en toekomstige generaties het van nature in zich hebben.
Digital Construction is tegelijkertijd pas succesvol wanneer alle betrokkenen ook eens achter hun laptop vandaan komen, modder aan hun schoenen krijgen en affiniteit met de bouwplaats hebben. ‘We moeten ook nog praktisch bouwen namelijk.’
—
De kunst is om jonge afgestudeerden niet te downgraden. Hebben ze voldoende praktijkkennis? Nee nog niet, dat moeten we hen bijbrengen en dat kunnen we als de beste. Maar laten we niet trappen in de valkuil; ‘zo doen we het altijd’ en dat consequent overdragen. Laten we ruimte overlaten aan de jonge generatie om verbanden te leggen en optimalisaties te zoeken. De jonge generatie is mijns inziens bekwaam genoeg om dat op te pakken.
‘Wij geven jullie de ruimte om jezelf te ontwikkelen’
Ik geloof er heilig in dat de huidige studenten in staat zijn om met ons Digital Construction verder op de kaart te zetten en wij geven jullie de ruimte om jezelf te ontwikkelen.
Tijdens de BIM Onderwijsdag hoop ik daarom velen van jullie te ontmoeten en te spreken. Mijn collega’s en ik kijken er naar uit!
—————————————
*) Voor de kenners onder ons 😉 en als je het niet kent ben ik ervan overtuigd dat jullie – de generatie van Screenagers – de informatie binnen een paar seconden kunnen opzoeken