BIM - Een paspoort voor wereldwijde kansen en transformatieve samenwerking
20 september 2022 
in Mindset
4 min. leestijd

BIM - Een paspoort voor wereldwijde kansen en transformatieve samenwerking

Bouwwerk informatie modelering (BIM) gaat veel verder dan een 3D model, het is een ‘way of working’. Een aantal jaren geleden was ik nog werkzaam op de zogenoemde ‘tekenkamer’ waarin een aantal tekenaars analoge informatie van bijvoorbeeld constructeurs via de computer digitaliseerde. Ik herinner me dat sommige projectleiders toen nog wel eens vroegen: zorg je dat het even in BIM gebeurt? In dit blog zal ik je meenemen in de visie op BIM van mij en mijn collega’s bij Royal HaskoningDHV en hoe we verwachten dat BIM zich zal ontwikkelen de komende jaren. Want dat BIM enkel iets van en voor de ontwerpers is, is echt verleden tijd!

Figuur 1 BIM Model anno 2022

Oók ik begin over de zaagtand

Ik zal niet de eerste zijn die begint over de zaagtand, maar voor degene die de zaagtand nog niet kent zal ik het kort toelichten. In een ‘standaard’ project ga je van de project initiatiefase (door de opdrachtgevers) naar de fase waarin het contract wordt voorbereid en geschreven. Middels een aanbesteding zal een ingenieursbureau het ontwerp opstellen. Vervolgens zal de aannemer het werk uitvoeren. Aansluitend zal de aannemer nog een ‘as – build’ model opzetten, zodat de opdrachtgever zijn beheersysteem kan updaten met de nieuwste informatie. In de traditionele werkwijze zal tussen al deze stappen informatie mogelijk verloren gaan. Bedenk maar eens hoe vaak je informatie in PDF aangeleverd krijgt. Deze informatie kun je alleen lezen en geen aanpassingen op maken. De BIM Way of Working gaat ons helpen de samenwerking op te zoeken, want hier liggen voor de gehele keten enorme kansen en dus ook voor jou!

BIM: de nieuwe vorm van samenwerken

BIM, iedereen heeft het erover, maar wat is het nu eigenlijk? Wat mij betreft staat de afkorting voor Bouwwerk Informatie Management. Het managen, structureren en inzichtelijk maken van de informatie over een bouwwerk. Dat kan van alles zijn, van een revisie uit 1960 op papier tot live asset data uit bijvoorbeeld sensoren. Al deze informatie moet op een gestructureerde wijze verwerkt en bewerkt kunnen worden. Dus dat gaat verder dan het opstellen van een 3D model. BIM kan zelfs toegepast worden op projecten waar helemaal geen engineeringcomponent aanwezig is, denk aan het schrijven van een rapport. Het uiteindelijke doel van BIM is om met iedereen in de keten tot meer efficiëntie te komen, door o.a. dataverlies te voorkomen. Middels BIM kan je samen, met projectpartners of onderaannemers, naadloos samenwerken, omdat we aan de voorkant afspraken met elkaar maken over hoe wij digitaal gaan samenwerken. Vervolgens leggen we deze afspraken integraal vast in een BIM uitvoeringsplan.

Echter, helaas gaat het nog niet op elk project goed. Deze BIM Way of Working vraagt om een revolutionaire transformatie, die onze manier van werken enorm zal beïnvloeden. Binnen ons team staat het transformatieprogramma Digital Way of Working hoog op de agenda. We zien in dat BIM ons veel kan gaan brengen, in alle vakgebieden en lagen van het bedrijf. Dus zowel ons managementteam als de ontwerpers, inspecteurs, contractschrijvers, adviseurs, ja iedereen binnen ons bedrijf heeft een rol en taak binnen deze transformatie.

Managen van informatiestromen

Het gaat dus om het managen van informatie van een asset (object). Dat begint door in eerste instantie de klantvraag vanuit de opdrachtgever goed te begrijpen. Wat wil de opdrachtgever uiteindelijk bereiken? Hoe gaat de opdrachtgever jouw informatie straks gebruiken? Al dit soort vragen geeft duidelijkheid over de behoefte aan informatie. Dit is belangrijk om zo vroeg mogelijk in het project inzichtelijk te maken. Vervolgens is het tijd om je eigen plan, het BIM-uitvoeringsplan goed in te richten. Het is belangrijk om, voordat je start met je project, goed na te denken welke informatie je nodig hebt. Waar haal je de informatie vandaan en hoe gaat jouw projectteam de informatie gebruiken? Ook als ontwerper krijg je de kans om goede afspraken te maken met bijvoorbeeld de kostendeskundige, zodat je indien nodig jouw ontwerpmodel kunt koppelen aan het kostenmodel. Tegenwoordig zien we steeds vaker dat bestaande informatie van een object wordt verreikt met live data. Denk hierbij aan meteo data zoals windkracht en temperatuur, maar ook verkeersbelastingen etc.  Door al deze informatiestromen inzichtelijk te maken binnen het project en afspraken te maken over hoe je de informatie gaat delen, koppelen en gebruiken, ben je in staat om de informatiestromen te managen.

Data is de toekomst

Als we kijken naar de huidige ontwikkelingen, dan gaan deze razendsnel. De term digital twin zien we steeds vaker; we zien dat we steeds meer gebruik maken van simulatiemodellen, allemaal om onze keuzes die we maken te onderbouwen. Momenteel zijn we al in staat om gedrag van objecten  zoals wegen en bruggen te voorspellen. We weten (door het toepassen van sensoren) wanneer het object gaat bezwijken en kunnen op basis van data al betere keuzes maken over het onderhoud van onze objecten. Ik verwacht dat deze ontwikkelingen zullen voortzetten en ons in de toekomst kunnen verbazen. Een ding is zeker; als we meer gebruik willen maken van data, dan moeten we  in staat zijn om deze informatie en datastromen te managen en organiseren.

Ben jij door dit artikel enthousiast geworden over BIM en wil jij samen met ons werken aan de vraagstukken van de toekomst? Zorg dan dat je aanwezig bent op de BIM onderwijsdag 2022. Daar geef ik een masterclass over BIM, data en welke rol jij hierin kunt spelen. Mocht je nu al vragen hebben, benader me dan gerust via LinkedIn.

D. (Daniël) Gmelig Meyling BSc.


BIM Lead Mobility and Infrastructure bij Royal HaskoningDHV
 
E  daniel.gmeligmeyling@rhdhv.com
LinkedIn
W www.royalhaskoningdhv.com  

 

Over de schrijver
De BIM Onderwijs redactie plaatst content namens de eigen organisatie en namens de partners.
Reactie plaatsen