De BIM Onderwijsdag is al jarenlang een succes als ik de organisatie mag geloven, en dat doe ik. Naast een banenmarkt, er is immers continu behoefte aan nieuwe medewerkers op vele fronten in de bouw, wordt er veel aan de nodige voorlichting gedaan. Dit is niet alleen noodzakelijk voor studenten maar ook – zeer zeker – voor de gevestigde orde. Ik vraag me af hoeveel huidige medewerkers in de uitvoerende bouw van, zeg even voor het gemak 50+, straks net zoveel weten van BIM als de studenten die de onderwijsdag bezoeken.
De aansluiting missen
Zelf ben ik ook de 50 inmiddels gepasseerd en spreek regelmatig leeftijdgenoten die nog geen BIM in de praktijk brengen en het – nog steeds – vereenzelvigen met 3D tekenen en missen de aansluiting van de theorie op de praktijk. Zo ook ik, de praktijk is weerbarstig en zo is BIM. Zou het komen omdat deze groep geen digitale kennis heeft? Zou het komen dat de ingesleten werkzaamheden – die immers veelal goed gaan – geen verandering toelaten? Zou het komen dat men bang is voor het onbekende?
BIM is een mindset
Luister goed (eigenlijk “lees goed, het is immers een blog, geen vlog), ik bedoel niets slecht en wil niet iedereen over een kam scheren. Maar het overbrengen van informatie over BIM kan nog vele malen beter. BIM is geen kunstje, het is geen werkwijze, het is geen proces maar het is bovenal een “mindset”. Een mindset waarbinnen we iedereen de ruimte willen geven zijn of haar werk beter kunnen laten uitvoeren.
building information
BIM is een vraag gestuurd proces
Zelf noem ik BIM altijd een vraag gestuurd proces; immers je moet zélf aangeven welke informatie je nodig hebt om je werk beter te kunnen doen. Dat kan je niet aan een ander overlaten, als je een ander voor je laat beslissen krijg je óf te veel informatie óf niet wat je nodig hebt. Ook zeg ik regelmatig “Als je niet zegt wat je wél wilt, krijg je wat je niet wilt!” Beetje Cruyffiaans wellicht maar daarom niet minder waar.
Wist je dat buildingSMART een internationale (vrijwilligers-)organisatie is waar – met name – wordt gekeken naar de uitwisseling van relevante informatie via BIM? Relevante informatie dus, terugslaand op hetgeen ik net aanhaalde; informatie die ertoe doet! Door de ontwikkeling van openBIM-standaarden voor de bouwsector zijn partijen in staat om die relevante informatie met elkaar te delen. Ongeacht met welke software wordt gewerkt, ongeacht in welke fase een project verkeerd, ongeacht welke discipline men vertegenwoordigt. Het gaat om de uitwisseling van relevante informatie. In open bestands- en samenwerkingsformaten, waardoor iedereen in zijn of haar kracht komt.
Open standaarden
Mooi he, zo’n benadering?! Dacht het wel! En het mooie is dat jullie, studenten en scholieren met een toekomst in de bouwsector nu al kennis kunnen maken met de open standaarden van buildingSMART. Mijn collega-bestuurder van buildingSMART Benelux; Paul Bos, zal jullie tijdens de BIM Onderwijsdag graag informeren over hoe je de juiste informatie op de juiste plaats kan krijgen.
Reserveer daarom snel een plek in zijn sessie! Je gaat door goed om te gaan met open standaarden dan écht het verschil maken en voorsprong opbouwen door het na je studie te implementeren!
Zelf zal ik er ook zijn, enerzijds om kennis met jullie te maken, anderzijds om volgend jaar acte de présence te geven op de BIM-seniorendag om daar een soortgelijk verhaal te vertellen!
Zie je op 2 oktober!
Door: Rob Roef – buildingSMART Benelux