“BIM is veel meer dan een 3D-model: het gaat om data én teamwork”

Royal HaskoningDHV is al meer dan 140 jaar toonaangevend als ingenieursbureau, in advies en projectmanagement. In deze rol is het bedrijf vaak de verbindende factor tussen partijen. BIM speelt hierbij een belangrijke rol. In de keynote op de BIM Onderwijsdag nemen Jan Janssen, Technical Director Industry & Buildings en Carlita Vis, Technical Director Mobility & Infrastructure bij Royal HaskoningDHV jou mee in hun visie hierop.


Carlita: “Als internationaal ingenieursbureau houden wij ons bezig met het definiëren en oplossen van uitdagingen in de publieke ruimte. Dit doen we door middel van maakbare plannen, waarbij we samenwerken met veel verschillende organisaties en deze met elkaar verbinden. Hierbij werken we steeds meer data gedreven. Zo worden uitdagingen niet alleen aangedragen door mensen, maar ook door sensoren die bepaalde knelpunten signaleren.”

Partijen verbinden

Bij Royal HaskoningDHV werken 6000 collega’s en werkt men samen met een grote groep partners. Binnen de businesslijnen Industry & Buildings en Infrastucture & Mobility hebben Carlita en Jan te maken met verschillende disciplines, zoals elektrotechnici, werktuigbouwkundigen, architecten en constructeurs. “De kunst is hierbij om al die groepen mensen te verbinden en op één lijn te krijgen”, schetst Jan. “Samen kom je tenslotte verder. Als Technical Directors proberen Carlita en ik dit te faciliteren.”

De bouw en infrawereld is een projectenwereld. Jan vervolgt: “We werken met veel verschillende partijen aan een groot aantal projecten. Vaak wordt er inefficiënt gewerkt, omdat mensen vasthouden aan hun eigen manier van werken. Zo worden er nog steeds modellen weggegooid en op een andere plek in de keten opnieuw gebouwd, op een andere manier of volgens een andere standaard. Om efficiënt te werken is het belangrijk om de partijen in de keten bij elkaar te brengen en zo de werkzaamheden te koppelen. Om aan elkaar te vertellen hoe jij het doet en te luisteren hoe anderen het doen. Wij brengen betrokkenen samen, zodat dat zij meer met elkaar delen en afspreken.”

De infrawereld is een projectenwereld

Carlita vult aan: “We standaardiseren en implementeren manieren van werken. Hoe werk je in groepen en kun je leren van elkaar? We houden ons bezig met verandermanagement en ook het automatiseren van onderdelen van ons werk wordt steeds belangrijker. BIM en ‘the digital way of working’ zijn hier een onmisbaar onderdeel van.”

Data en teamwork

Jan: “BIM is veel meer dan een 3D-model. Wij geloven dat BIM over data gaat. Als je die goed gebruikt kun je in de hele keten verder optimaliseren en is de hele samenleving duurzamer bezig met projecten. Die data kan overigens heel veel omvatten. Dit kan zijn wat je moet bestellen bij leveranciers, maar ook hoe een gebouw bijdraagt aan de CO2-uitstoot of –kosten. Dat is allemaal nog in ontwikkeling en samenwerking is hierbij onmisbaar.” 

“BIM is meer dan een 3D-model.”

Daarnaast is ook teamwork ontzettend belangrijk. “Bij de multidisciplinaire projecten die wij uitvoeren zien we dat heel sterk. De verschillende disciplines moeten modellen met elkaar delen, waarbij de kunst is om deze als een puzzel in elkaar te laten passen. Clash control is belangrijk, maar het is veel leuker als je kunt voorkomen dat er clashes ontstaan. Dat kan alleen door met elkaar te overleggen en zaken af te stemmen. Ons werk is dus ook echt mensenwerk! Dat wordt nog wel eens vergeten.”

Partnerschap BIM Onderwijs

“Een nieuwe manier van werken begint bij de opleidingen”, stelt Carlita. “Met welke blik komt iemand de arbeidsmarkt op? Ik herinner me een afstudeerder van enkele jaren geleden die zei: ‘Elk project is toch uniek, hoe kunnen we dan dingen op dezelfde manier doen?’ Jeetje, dacht ik toen: leer je dat nog steeds op de universiteit? Want ja, elk project is uniek in zijn omgeving, maar je moet wél bij elk project nadenken over bepaalde thema’s en processen. Wat kan je bijvoorbeeld repeterend doen en welke technologie kan je daarbij helpen? Dit is superbelangrijk, zeker ook voor de nieuwe generatie. Alleen door zaken te standaardiseren kunnen we in deze krappe arbeidsmarkt onze ambities waarmaken. Als partner van BIM Onderwijs delen we onze visie graag met de studenten van nu.” 


BIM Onderwijsdag

Jan vult aan: “Op de BIM Onderwijsdag willen we jonge mensen laten zien hoe uitdagend ons werk kan zijn en dat data de toekomst heeft. Is BIM voor jou het begrijpen van een computerprogramma en het zetten van lijnen? Of snap je ook de inhoud die in het model zit?” Carlita vult aan: “We kijken er naar uit om de deelnemers van de BIM Onderwijsdag in onze keynote mee te nemen in onze project overstijgende aanpak. We gaan het hebben over de zaken die je over projecten heen moet regelen én hoe je dit aan kunt pakken. Dat is wat mij betreft wel de kern: hoe doe je dat goed en hoe hard kun, wil en moet je daarin gaan? Dat lichten we toe met een aantal voorbeelden.”

Daarnaast komen Jan en Carlita op de BIM Onderwijsdag ook graag in contact met de keten. “We vinden het belangrijk om te horen hoe anderen het doen en om onze visie te delen. Wij zijn goed bezig bij Royal HaskoningDHV, maar hebben ook nog heel veel te doen samen met de keten. Mensen zijn van harte welkom om ons team te komen versterken. We kunnen mensen met ambitie hierin goed gebruiken.”