BIM Onderwijs op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN)
Trots en tevreden kijkt Jorg Janssen terug op het eerste semester Bouwkunde op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Janssen is met een team docenten verantwoordelijk voor de technische vakken van de hogeschool, waar bouwkunde een onderdeel van is. De onderwijsinstelling is bezig om de lessen zo compleet mogelijk aan te bieden en daarmee de studenten de best mogelijke start te kunnen geven voor een carrière in de bouw.
BIM Onderwijs veel breder te trekken
“De afgelopen jaren hebben we voornamelijk met Revit gewerkt op de HAN, maar ik ben nu druk bezig om het BIM Onderwijs veel breder te trekken”, vertelt Janssen. “Door de studenten meerdere pakketten naast elkaar te laten gebruiken, leren ze de verschillen tussen deze pakketten en kunnen ze in de toekomst beter bepalen wanneer ze welke software moeten gebruiken. Tekla Structures was een hele mooie aanvulling op ons lespakket. Doordat het eenvoudig te gebruiken is en toch net een andere kijk geeft op bijvoorbeeld het maken van verbindingen.”
Breed lespakket met nieuwe software
Sinds dit schooljaar werken de tweedejaarsstudenten met een combinatie van Revit en Tekla Structures. Janssen: “Het was best spannend om de stap te maken naar nieuwe software. Ik had zelf nog nooit met de software gewerkt en er zijn veel partijen om rekening mee te houden: collega’s, studenten, directie. Achteraf gezien klonk het allemaal veel spannender dan het daadwerkelijk was en was de uitbreiding zo geregeld. Natuurlijk loop je altijd wel tegen wat dingetjes aan, maar ik heb nooit lang hoeven wachten tot iets geregeld was. Ditzelfde zag ik ook terug bij mijn studenten. Een deel van de studenten had al voor de eerste les alles gedownload en de overige studenten hebben dit eenvoudig en snel in de eerste les gedaan. De installatie van de software was zo geregeld.”
Als de studenten starten met Tekla Structures in het tweede jaar hebben ze al een half jaar stage achter de rug. “Het is heel goed om de studenten al zo vroeg stage te laten lopen, omdat ze dan met eigen ogen zien dat de dingen die wij ze hier leren ook daadwerkelijk in de praktijk worden gebruikt”, vertelt Janssen. “Als ze starten aan de studie wil ongeveer 80% architect worden, maar we zien dat er aan het einde van het eerste jaar heel veel switches zijn naar bouwtechniek of organisatie of constructie. Het is daarom wel belangrijk dat we een breed lespakket aanbieden.”
Revit exporteren als een IFC
Voor Janssen was het even wennen aan een nieuwe interface, maar voor de studenten was dit geen probleem. “Je merkt wel dat studenten flexibel zijn en heel makkelijk schakelen tussen programma’s. In een van de lessen moesten de studenten het bouwkundige gebouw vanuit Revit exporteren als een IFC en dit weer importeren in Tekla Structures, dat ging ze allemaal heel makkelijk af”, vertelt Janssen. “Het enige waar je met studenten tegenaan loopt, is dat ze soms te snel doorklikken of dingen niet goed lezen waardoor ze niet verder komen. Ik heb daarom in samenwerking met Construsoft een eigen handleiding geschreven die past bij onze lesmethode, zodat de studenten ook zelf aan de slag kunnen.”
Al vanaf de eerste les waren de studenten erg enthousiast over de software. “Ik denk dat het maken van staalverbindingen in Tekla Structures toch wel het belangrijkste voordeel is voor de studenten. Die vinden ze wel echt mooi werken in Tekla Structures, hoewel ik dat zelf ook wel een beetje heb aangeprezen in de eerste les”, vervolgt Janssen. “De viewer van Tekla Structures vonden ze ook heel mooi, dat geeft natuurlijk gelijk een gerendeerd beeld. Daar hoefde ik niet veel over uit te leggen en hoorde ik gelijk al wow-geluiden, dus dat was heel leuk om te horen. Ik vind het echt mooi dat de studenten er zelf ook de voordelen van in zien en enthousiast van worden, daar doe je het toch voor.”
Toekomst bij de HAN
De HAN neemt het BIM Onderwijs heel serieus en wil dit steeds verder uit gaan werken. Janssen: “In het eerste jaar krijgen de bouwkundestudenten een soort introductie in BIM tijdens een gastcollege verzorgd door Construsoft. Tijdens dit gastcollege kunnen ze alvast proeven van waar ze in het tweede jaar zelf mee aan de slag gaan.” De tweedejaarsstudenten hebben nu de laatste opdracht ingeleverd en wachten nog op de beoordeling van Janssen. “De studenten zijn er echt heel enthousiast mee bezig geweest, nog meer dan ik had durven hopen.
BIM Onderwijs per afstudeerrichting
Aan het eind van dit schooljaar kiezen ze allemaal een afstudeerrichting en ik ben nu bezig met het uitwerken van het BIM Onderwijs per afstudeerrichting, waarbij de afstudeerrichting Constructie nog dieper op Tekla Structures zal ingaan. Het enthousiasme van de huidige studenten zorgt er ook echt voor dat we nog verdere stappen in het BIM Onderwijs kunnen maken en geeft ons heel veel kansen!”
Door: BIM Onderwijs partner: Construsoft