BIM Onderwijsdag programma

4 oktober 2022

BIM Onderwijsdag 2022 programma

U kunt hieronder het volledige programma zien van de BIM Onderwijsdag 2022 in de Jaarbeurs. Dit jaar heeft het congres  8 zalen. U kunt  specifieke informatie over de tijd, locatie en masterclass inhoud terugvinden. De masterclasses bestaan voornamelijk uit praktijk voorbeelden met veel interactie. Als het bedrijf van de spreker een stand heeft kunt u in dezelfde pagina klikken op de button: ‘meer informatie’. U komt dan bij de bedrijfspagina/informatiemarkt pagina. U kunt in de plattegrond zowel de zaal als stand indeling terugvinden.

Het programma bestaat uit zowel keynote sprekers, drie rondes met masterclasses, de informatiemarkt
en de uitreiking van de landelijke BIM Studenten Battle.

Registratie BIM Onderwijsdag. 08:00 - 09:20

Welkomstwoord. 09:20 - 09:25

Delano Kenepa

BIM Onderwijs

BIM onderwijsdag welkomstwoord

Delano Kenepa van BIM Onderwijs opent de BIM Onderwijsdag.

Christoph Maria Ravesloot - 

BIM Onderwijs dagvoorzitter

BIM onderwijsdag welkomstwoord

 Christoph Maria Ravesloot, BIM Onderwijs dagvoorzitter opent de BIM Onderwijsdag.

Keynote presentatie. 09:25 - 10:00

Thymo van den Brug- Prorail

Reizen en goederenvervoer per spoor is duurzaam!

Reizen en goederenvervoer per spoor is duurzaam! Maar we willen en kunnen meer bij ProRail. Belangrijk is om te kijken hoe wij als spoorbranche nog beter kunnen bijdragen aan het behalen van de doelen van het Klimaatakkoord. Hoe kunnen wij zorgen dat onze bouwprojecten meer klimaatneutraal en circulair gebouwd worden? Het rijden van treinen verder verduurzaamt? Essentieel in die transitie is de rol van data en informatie. Tijdens mijn Keynote op de BIM Onderwijsdag 2022 zal ik dit onderwerp bespreken. Graag deel ik daarbij prachtige innovaties op het gebied van data en informatie; hoe we samen met onze Ingenieursbureaus, Aannemers en Toeleveranciers onze spoorprestaties verder verbeteren en verduurzamen.

Masterclass ronde 1. 10:10 - 11:00

Bimpact

Tijd:

10:10 - 11.00

Organisatie:
Bimpact

Spreker(s):
- Sanne Vogelzang - Bimpact

- Martin Vrielink - Nieman Raadgevende Ingenieurs

- Radboud van Hemel - Bimpact

Locatie:
Jaarbeurs


Titel:

Realtime je BIM-model checken aan onderdelen van het Bouwbesluit en MPG-prestatie bepalen: #impact met Bimpact


Omschrijving:
Je BIM-model centraal stellen en hierin checken
of je voldoet aan Bouwwet- en regelgeving. Pas de geometrie of materialen aan en je ziet in twee aparte userinterfaces direct het effect. In deze masterclass werken we in stappen toe naar twee rapportages, stukken voor een Omgevingsvergunningsaanvraag + gevalideerde MPG-prestatie. Jij leert hoe de software werkt, hoe je de software in je model toepast, hoe je de software gebruikt als ontwerp/toetsingstool, hoe je de tooling combineert en hoe je de uitkomst exporteert in .word of .pdf.

Infranea
Tijd:

10:10 - 11.00

Organisatie:
Infranea

Spreker(s):
Michel Dekker - Infranea



Locatie:
 Jaarbeurs


Titel:

Van BIM tot Digital TWIN en het team van Infranea




Omschrijving:
Graag nemen wij jullie in deze BIM-masterclass mee in de wondere wereld van Digital Twins en gaan we gezamenlijk door alle stappen heen die benodigd zijn om te komen tot een Digital Twin (DT). Door de presentatie heen stellen we je op een interactieve manier voor aan een paar van onze Infranea collega’s, die op hun beurt je kennis van BIM testen doormiddel van vragen. Uiteraard zal er aan het einde van de masterclass een winnaar zijn die een mooie prijs tegemoet kan zien.

Arcadis
Tijd:

10:10 - 11.00


Organisatie
Arcadis

Spreker(s):

- Ronald Huizinga - Arcadis

- Julian Spierings - Arcadis

- Jurjen Haitsma - Arcadis


 
Locatie:

Jaarbeurs


Titel:

Next Le(v)vel BIM zoals op de Afsluitdijk




Omschrijving:

Aan de hand van actuele en spraakmakende projecten laten we praktische voorbeelden zien hoe BIM het ontwerp, de realisatie en beheer maximaal kan ondersteunen. Op basis van de nieuwste technieken is BIM niet alleen meer voor de specialisten maar voor iedereen.

Afsluitdijk door Levvel (BAM, Van Oord en Rebbel). We nemen jullie mee in de project opzet, hoe BIM hier specifiek is ingezet en de manier van samenwerken. Aangevuld met live demo hoe onderwerpen zoals hoeveelheden dashboards, gekoppelde databronnen (4D\/5D) en Serious gaming invulling hebben gekregen. Bij deze manier van het digitaal uitvoeren van projecten, hoort ook een digitale manier van het onderhouden van projecten. Gebruik de modellen van het ontwerp, verrijk deze met data en je hebt al snel een Digital Twin! Kom naar onze masterclass en je hoort alles over de Afsluitdijk en wat Arcadis op het gebied van Digital Twins doet.

Construsoft

Tijd:

10:10 - 11.00


Organisatie:

Construsoft


Spreker(s):

- Christophe Schunck - Construsoft

- Frans van Bekkum - Construsoft



Locatie:

Jaarbeurs


Titel:

Samenwerken in cloudplatform Trimble Connect


Omschrijving:

Elke dag zijn leraren bezig om het onderwijs leuker, interessanter en uitdagender te maken voor hun studenten. 3D-modellen maken het werk inzichtelijker en 3D-technieken als de HoloLens maken studenten enthousiast. Bovendien worden deze technologische ontwikkelingen gebruikt in de praktijk. BIM is immers niet meer weg te denken uit de bouwsector. In deze masterclass laten we zien hoe studenten al tijdens hun studie in aanraking kunnen komen met BIM, zodat ze meerdere software leren kennen en toepassen, zoals ook honderden bouwbedrijven dagelijks doen. Zo laten we onder andere zien hoe dankzij Trimble Connect, het cloudplatform voor samenwerken en het delen van informatie in BIM-projecten, alle betrokken partijen op elk gewenst moment en vanaf iedere locatie toegang hebben tot relevante informatie. En met de HoloLens kunnen deze virtuele modellen tot leven worden gebracht in de echte wereld. Met het in gebruik nemen van de HoloLens in combinatie met de bijbehorende software – zoals Trimble Connect – worden bijvoorbeeld bij 175 lidscholen van het BWI modellen tot leven gebracht in het lokaal, op ware grootte of op schaal. Daarnaast kunnen 3D-modellen in combinatie met een werktekening bekeken worden. Tijdens de studie al aan de slag met BIM betekent met een voorsprong beginnen aan je carrière. Daarnaast zijn bedrijven op zoek naar afgestudeerden met ervaring, die weten wat de mogelijkheden zijn van BIM.

BIM Creators

Tijd:

10:10 - 11.00


Organisatie:

BIM Creators


Spreker(s):

- Jeffrey Elert - BIM Creators

- Wouter Balk - BIM Creators

Locatie:

Jaarbeurs


Titel:

Praktisch BIMmen


Omschrijving:

Wij laten in deze masterclass zien hoe BIM voor jou kan werken. De kennis en kunde die wij hebben opgebouwd afgelopen jaren met allerlei projecten vanuit zowel de advieskant tot en met de voorbereiding van beheer en onderhoud en alle best practice en valkuilen die daarin terugkomen. Een voorbeeld is sparingen die in de verkeerde workset worden meegenomen, niet in de IFC export worden meegenomen en er uiteindelijk op de bouw gaten moeten worden geboord.

Wij maken gebruik van de tools die er zijn. Oftewel slim gebruik van tooling. We laten zien hoe we geworden zijn hoe we zijn. Door fouten leren wij BIMmen. Wanneer je de transitie aangaat naar BIM. Doe dit niet alleen en maak gebruik van de kennis en samenwerkingen die er al zijn. Wat je kunt doen met BIM laten we zien met behulp van voorbeelden uit de praktijk

Leviat

Tijd:

10:10 - 11.00


Organisatie:

Leviat


Spreker(s):
Leon Ten Brinke - Leviat



Locatie:

Jaarbeurs


Titel:

Nieuwe digitale standaard voor de maakindustrie


Omschrijving:

Leviat is een wereldleider op het gebied van verbindings-, bevestigings-, hijs- en verankeringstechniek. Voor de bouw van nieuwe woningen, scholen, ziekenhuizen en infrastructuur tot het repareren en onderhouden van erfgoedstructuren, onze technische vaardigheden maken wereldwijd het verschil. Wij bieden technische ondersteuning in elke fase van een project, van de eerste planning tot de installatie en verder. Tijdens de masterclass zal er gesproken worden over hoe in 5 jaar tijd de digitale standaard is verandert en zich verder evalueert. Samenwerken als digitale ketenpartner waarbij uitwisselen van data meer via Cloud applicaties zullen plaatsvinden. Leviat neemt je mee in de wereld van engineering van bouwend Nederland van engineering van metselwerkondersteuningen en het modulair bouwen in de prefab industrie.

Noordepoort

Tijd:

10:10 - 11.00


Organisatie:

Noorderpoort


Spreker(s):

Mark van der Pijl - Noorderpoort


Locatie:

Jaarbeurs


Titel:

BIM in het mbo. Hoe staan we er voor?


Omschrijving:
Net als vele ROC’s met ons kampen wij met de worsteling “hoe het BIM onderwijs in te richten”.
In deze masterclass licht ik toe wat de huidige stand van zaken is op het Noorderpoort en hoe we het BIM onderwijs in de nabije toekomst denken in te gaan richten.
Waarschijnlijk voor andere MBO onderwijsinstellingen een herkenbaar verhaal.

VolkerWessels

Tijd:

10:10 - 11.00


Organisatie:

VolkerWessels


Spreker(s):

- René de Groot - VolkerWessels

- Selahattin Dülger - VolkerWessels


Locatie:

Jaarbeurs


Titel:

DigitaalBouwen@VolkerWessels is topsport!


Omschrijving:

DigitaalBouwen@VolkerWessels is 25% technologie en 75% mensenwerk. Met de juiste begeleiding, goed materiaal, continue training, duidelijke focus en slim gebruik van data behaalt VolkerWessels topprestaties. Topsport is teamwork dus kom binnen!


Als VolkerWessels zijn we aangesloten bij verschillende topsport initiatieven, en hierbij staat duidelijk de mens centraal. Want of je nu een coureur, monteur, verzorger, manager, data-analist, drone-piloot of een willekeurige specialist bent, het beste resultaat behaal je samen.

Tijdens deze Masterclass laten we je zien hoe we DigitaalBouwen@VolkerWessels in het gehele bouwproces doorvoeren, en welke innovatieve verbeteringen daarbij ingezet worden binnen de projecten.


René de Groot gaat vertellen over het schaalbaar maken van Digitaal Bouwen binnen je organisatie en Selahattin Dülger vertelt hoe hij dronepiloot is geworden en hoe we dronebeelden gebruiken binnen de projecten.

BIM Onderwijs

  

Kleine pauze. 11:00 - 11:20

Masterclass ronde 2. 11:25 - 12:15

CollaborAll

Tijd:

11:25 - 12.15


Organisatie:

CollaborAll


Spreker(s):

Peter Kleinjan - CollaborAll


Locatie:

Jaarbeurs


Titel:

De Digitale Bouwkeet - Hoe (overheids-) opdrachtgevers en opdrachtnemers digitaal met elkaar het project afstemmen.

Omschrijving:

BIM, GEO, GIS, MKI, Digital Twins, Open Standaarden… Je hoort leest en ziet er van alles over. Soms vergeten we waarom we dit allemaal nodig hebben… In onze overtuiging moeten deze digitaliseringstechnieken onze werkelijke wereld leefbaar maken en houden. Door gebruik te maken van informatie technologie kun je het ontwerp, bouw en beheer proces efficiënter ondersteunen. Hierdoor worden bij een juiste uitwerking minder fouten gemaakt, worden dus (faal)kosten voorkomen en kunnen de besparingen bijvoorbeeld worden gebruikt om sneller, meer en/of betere huizen te bouwen. En als je dan toch een 3D model maakt, en je weet welke bouwdelen van welke materialen zijn, dan kun je dus ook de milieu impact (schaduwkosten) van het ontwerp kennen, scenario’s vergelijken, MKI scores berekenen en/of schaduwkostenoverzichten en materiaalpaspoorten maken. Kortom hoe we in Nederland het wereldwijde voorbeeld kunnen zijn voor hoe het delen van data en gebruiken van informatietechnologie in de bouw onze wereld leefbaar maakt en houdt. We hebben dit in de praktijk gebracht op diverse projecten. Onder de naam De Digitale Bouwkeet wordt dit samenwerkingsverband verder opgeschaald. Houdt de website GDO.works in de gaten.

Rijkswaterstaat

Tijd:

11:25 - 12.15


Organisatie:

Rijkswaterstaat


Spreker(s):

Maaike Beerepoot - Rijkswaterstaat


Locatie:

Jaarbeurs


Titel:

Bouwinformatiemanagement voor assetmanagement



Omschrijving:

Rijkswaterstaat is de assetmanager voor de landelijke (vaar)wegennetwerken van Nederland. Het beheren en gebruiken van de juiste informatie over de levenscyclus van de assets voor het managen van de assets (de infrastructuur) is daarbij essentieel. Zonder de betrouwbare en actuele informatie kunnen we niet de juiste beslissingen nemen over het vervanging of renoveren van belangrijke kunstwerken als de Van Brienenoordbrug of de IJsselbruggen. We kunnen dus niet zonder assetinformatiemanagement of bouwinformatiemanagement. Maar hoe werkt dat bij bruggen die al tientallen jaren oud zijn en gebouwd zijn voordat we digitaal werkten? En wat zijn de uitdagingen om slim de verschillende areaalinformatie bij elkaar te brengen zodat we tot nieuwe oplossingen kunnen komen? Benieuwd hoe Rijkswaterstaat dat aanpakt? We zien je graag op 4 oktober!

Sweco

Tijd:

11:25 - 12.15


Organisatie:

Sweco


Spreker(s):

- Lars Jansen - Sweco

- Jeffrey Man - Sweco


Locatie:

Jaarbeurs


Titel:

Discussie: zijn er nog ingenieurs nodig in de toekomst?



Omschrijving:

In deze masterclass gaan we in op hoe het is om bij Sweco aan digitaliseringsvraagstukken te werken. Spreker Lars Jansen is als afstudeer-stagiair bij Sweco begonnen. Hoe is het om als stagiair binnen te komen en door te groeien tot ingenieur met gespecialiseerde kennis en expertise? Hoe combineren wij de theorie van digitalisering en duurzaamheid met de praktijk, als architecten- en ingenieursadviesbureau? Wat is de kracht van een groot bureau met kennis in heel Europa? Dit zijn een aantal vraagstukken waar we graag het gesprek over aan gaan tijdens deze masterclass. Graag tot 4 oktober!


KUBUS

Tijd:

11:25 - 12.15


Organisatie:

KUBUS


Spreker(s):

Jeroen de Bruin - KUBUS


Locatie:

Jaarbeurs


Titel:

Hoe je BIM't van schetsontwerp tot uitvoering


Omschrijving:

Dankzij BIM krijg je steeds meer inzicht in het beoogde eindresultaat. Zo kun je op bijvoorbeeld een smartphone of tablet middels VR het gebouw ervaren, voordat er ook maar een steen gelegd is. En ook zonnestudies, energiestudies en windstudies zijn dankzij BIM te berekenen. Het is geen ver-van-je-bed-show meer, maar de toekomst is nu. En beroepen als BIM-coördinator, BIM-modelleur, BIM-regisseur, virtual reality specialist en augmented reality specialist zijn al niet meer weg te denken. Het is van belang dat je passend bij de fase waarin een project zich bevindt, het juiste gereedschap inzet. Alleen dan kan een BIM-proces echt aansluiten op een bouwproces, en biedt het meerwaarde. Naast het ontwerpen en het checken van je model is het ook belangrijk dat de samenwerking geoptimaliseerd is. Dit is bij uitstek de basis voor een succesvol BIM-proces. KUBUS is leverancier van Archicad, en ontwikkelaar van BIMcollab. Archicad is de meest intuïtieve en complete BIM-software in de markt waarmee je projecten van onbeperkte grootte ontwerpt. Je werkt met Nederlandse content, automatische maatvoering, kozijnstaten, enz. En je maakt er bovendien indrukwekkende visualisaties mee. BIMcollab Cloud is het issuemanagement-platform voor BIM. Het biedt een gestructureerde manier om issues (problemen, vraagstukken, onverwachte gebeurtenissen) centraal op te slaan, te delen met anderen en effectief op te lossen. Coördineer issues rechtstreeks vanuit de meest populaire BIM-software, zoals Archicad, Revit, Solibri, BIMcollab ZOOM en meer. Inclusief projectrapportages en een betrouwbare audit trail om vervelende discussies te vermijden. BIMcollab ZOOM is s-werelds snelste IFC viewer. Met BIMcollab ZOOM is het bekijken en valideren van IFC-modellen volledig geïntegreerd in BIMcollab Cloud. In deze Masterclass laat BIM-specialist Jeroen de Bruin je zien hoe je van schetsontwerp tot uitvoerend model kunt werken met Archicad, BIM modellen controleert, en hoe je met BIMcollab alle ontwerp- en uitvoeringsissues beheert en coördineert, ongeacht met welk BIM-programma er wordt gewerkt. Onze software is ook nog eens helemaal gratis voor studenten! Super nice

2BA / UOB

Tijd:

11:25 - 12.15


Organisatie:

2BA / UOB


Spreker(s):

Arnold Kampstra - 2BA / UOB


Locatie:

Jaarbeurs


Titel:

UOB van droom tot werkelijkheid


Omschrijving:

Op 4 oktober a.s. zal 2BA tijdens de BIM Onderwijsdag een masterclass geven over ETIM MC en UOB (Uniforme Objecten Bibliotheek). UOB is de nieuwe manier van ontwerpen, gebaseerd op data. UOB is het antwoord op de vele vragen die op ons afkomen als het gaat om BIM. De vele onderwerpen die in sneltreinvaart op ons afkomen zoals de energietransitie, snel en duurzaam bouwen, mobiliteit en de circulaire economie kunt u eenvoudig beantwoorden door gebruik te maken van de UOB. Keywords UOB:

• Innovatie
• Efficiencywinst
• Data kwaliteit
• Naadloos samenwerken tussen en uitwisselen van informatie met projectpartners
• Minder fouten, lager ontwerp, bouw- en onderhoudskosten
• Eén bron, één standaard, één loket in ÉÉN keer goed


Laat u verrassen in deze korte masterclass.

Cordeel

Tijd:

11:25 - 12.15


Organisatie:

Cordeel


Spreker(s):

Gijs van der Zand - Cordeel


Locatie:

Jaarbeurs


Titel:

Waarom wij sneller bouwen dan zij?


Omschrijving:

De optimalisering van interne bouwprocessen, kan zorgen voor snellere doorlooptijden. door inhouse engineering en moderne productiefaciliteiten kunnen processen worden versnelt en geoptimaliseerd. Het anticiperen op de vraagstukken van de opdrachtgevers wordt hierdoor makkelijker en kan sneller.

Hogeschool Inholland

Tijd:

11:25 - 12.15


Organisatie:

Hogeschool Inholland


Spreker(s):

- Ramon Vlaar - Hogeschool Inholland

- Donny Hoogendorp - Hogeschool Inholland


Locatie:

Jaarbeurs


Titel:

BIM en parametrisch ontwerpen bij Hogeschool Inholland


Omschrijving:

Deze masterclass bestaat uit 2 delen van ca. 30 minuten. Deel 1: BIM bij Inholland (door: Ramon Vlaar, docent) Deel 2: Parametrisch ontwerpen bij stedenbouwkundige opgaven (door: Donny Hoogendorp, student). In deel 1 zal gefocust worden op de vragen: Waartoe leiden we de studenten op i.r.t BIM en hoe doen we dat? Hoe zorg je ervoor dat je als opleiding kunt blijven aanhaken op de actuele ontwikkelingen rondom digitalisering in de bouwsector en daaraan een bijdrage kunt leveren? In deze sessie zal inzicht worden gegeven over de visie, opzet en (beknopte) inhoud van de BIM/informatiemanagement- leerlijnen in de curricula van het cluster BBE (Bouwkunde, Civiele Techniek en Bouwmanagement en Vastgoed). Verder zal aandacht worden besteed aan het in 2020 door het cluster geïnitieerde Digital Discovery Lab. Hiermee is een eerste aanzet gedaan om te kunnen blijven aanhaken op de snelheid van de ontwikkelingen op het gebied van digitalisering binnen de bouwsector. In deel 2 zal vanuit studentperspectief gefocust worden op de vraag: Hoe kan parametrisch ontwerpen tot voordelen leiden bij stedenbouwkundige opgaven? Deze sessie van de masterclass zal inzicht geven over het parametrisch ontwerpen van een stedenbouwkundig plan (o.a. met Dynamo) waarbij tevens op efficiënte manier open-data wordt omgezet naar toepasbare data in een ontwerpapplicatie.

Hercuton

Tijd:

11:25 - 12.15


Organisatie:

Hercuton


Spreker(s):

- Daan Arts - Hercuton

- Robbert Ploegmakers - Hercuton

Locatie:

Jaarbeurs


Titel:

Bouwbedrijf Hercuton en BIM: The Next Level.



Omschrijving:

Hercuton is al jaren actief in BIM en is klaar voor de volgende stap. Met de visie: “Data gedreven ontwerp en engineering en digitalisering van de bouwplaats” timmeren we aan de weg om BIM te implementeren binnen onze organisatie. In deze masterclass laten we zien waar we trots op zijn en gaan we samen met jou opzoek naar de geavanceerde toepassingen op BIM gebied: The Next Level. Waar we trots op zijn: We laten onder andere zien hoe we een cloud-based parametrische bibliotheek gebruiken om te modelleren en IFC’s te exporteren, wat resulteert in heldere en consistente data. We laten zien dat we een OpenBIM organisatie zijn. Het werken met een Common Data Environment: The quick wins geeft. Genoeg gave dingen om te delen! Een kijkje in de toekomst, The Next Level, waar we nu mee starten: bron van waarheid – Parametrisch ontwerpen – IFC’s verrijken met data vanuit Excel – Planningen genereren (niet maken) vanuit BIM. We zijn benieuwd waar jij aan denkt als het over \”The Next Level\” van BIM gaat. We zien je graag op 4 oktober en neem je gave ideeën mee. Zo kunnen we van elkaar leren en samen het avontuur aan gaan!

BIM Onderwijs

    


Grote pauze + de informatiemarkt  12:15-15:00

BIM Studenten Battle scriptie uitreiking  13:05-13:35

Masterclass ronde 3. 13:45-14:35

Heijmans

Tijd:

13:45 - 14.35


Organisatie:

Heijmans


Spreker(s):

- Daan Stoop - Heijmans

- Eric Engelhart - Heijmans


Locatie:

Jaarbeurs


Titel:

Wat we kunnen leren van Max Verstappen in het virtueel voorbereiden



Omschrijving:

Max Verstappen bereidt zich optimaal voor zijn race door voorafgaand virtueel te oefenen op het circuit. Max blijft zoeken naar mogelijkheden om de perfecte lijn te vinden, een veilige race te rijden en zuinig met brandstof en energie om te gaan. Met andere woorden: een goede voorbereiding is het halve werk. Dit realiseren wij bij Heijmans ons maar al te goed en daarom simuleren wij ons gehele uitvoeringsproces in 4D-BIM. Dit doen wij vanaf de tender tot aan de oplevering, zodat wij veiliger, duurzamer en met minder fouten mooie infra projecten kunnen realiseren. Op projecten zoals het A10 ZuidasDok, A1 Apeldoorn Twello en Dijkversterking Gorinchem Waardenburg zetten wij onder andere 4D-Plannen in om het project tot in de puntjes voor te bereiden, nog voordat we daadwerkelijk naar buiten gaan. We weten van elkaar wat de impact is op het ontwerp en het uitvoeringsplan. Dit voorkomt een hoop frustratie en verspilling van manuren, materieel en materiaal. In deze masterclass nemen we jullie mee in hoe wij 4D-Plannen; welke techniek maar ook welke (samen)werkprocessen we daarvoor inzetten. We laten jullie zien hoe we grondstofstromen beheren en hoe we 4D-BIM gebruiken in het verduurzamen van onze projecten.

Royal HaskoningDHV

Tijd:

13:45 - 14.35


Organisatie:

Royal HaskoningDHV


Spreker(s):

Daniël Gmelig Meyling - Royal HaskoningDHV



Locatie:

Jaarbeurs


Titel:

BIM is the Way of Working!




Omschrijving:

“Welke rol gaat BIM in onze werkzaamheden innemen? Waar leidt BIM toe, waarom doen we het met ze allen? Hoe ga je nou echt het verschil maken met BIM? Welke rol kan jij als aanstormend BIM talent daar in pakken? Vanuit Royal HaskoningDHV hebben we daar een duidelijk beeld bij! BIM gaat veel verder dan enkel 3D modeleren, BIM is the Way of Working! We staan met elkaar aan de vooravond van weer een enorme verandering, net zoals in 1960. In 1960 stond de engineeringswereld ook volledig op zijn kop, nadat de ouderwetse tekentafel plaats maakte voor een computer met tekensoftware. In de jaren 2000 is er nogmaals een grote ontwikkeling plaatsgevonden, van het 2D naar 3D ontwerpen. En nu in 2022, nu staan we aan de vooravond van het zogenoemde integrated information modeling of ook wel Digital Twin genoemd. Dit betekend dat het huidige 3D model verreikt gaat worden met veel meer informatiebronnen. Denk daarbij aan live sensoren in objecten (een brug bijvoorbeeld), maar denk ook aan weersinformatie (windkrachten, neerslag, sneeuw). Door deze modellen steeds uitgebreider te maken, kun je ze ook slimmer maken door de toepassing van Artificial Intelligence en ben je straks in staat om te voorspellen hoe je object in de toekomst zich gaat gedragen onder bepaalde omstandigheden. Dat klinkt allemaal heel futuristisch, maar wat kan jij daar dan vandaag de dag mee? Het draait wat ons betreft om Bouwwerk Informatie Management. Dus BIM is niet langer iets van de ontwerper, maar gaat het gehele projectteam aan. In deze masterclass leer jij de 5 belangrijkste BIM pijlers van de BIM Way of Working!

CAD & Company

Tijd:

13:45 - 14.35


Organisatie:

CAD & Company


Spreker(s):

- Collin van Kooten - CAD & Company

- Bas van Berkum - CAD & Company

- Sjord Dekker - CAD & Company


Locatie:

Jaarbeurs


Titel:

Hoe kan BIM/data zorgen voor de versnelling in de bouwkolom?


Omschrijving:

Er zijn volop uitdagingen in de branche. Van hoge materiaal prijzen tot personeelstekort en van stikstof tot de Wet Kwaliteitsborging. Maar hoe zorgen wij er nu voor dat wij in de branche deze uitdagingen aankunnen met direct een positief resultaat voor iedere partij? Wij vertellen jullie graag meer hoe nieuwe innovatie kan helpen met het behalen van ons gezamenlijke doel. Namelijk bouwend aan de toekomst op een zo efficient en energie zuinig mogelijke manier

Bloxz

Tijd:

13:45 - 14.35


Organisatie:

Bloxz


Spreker(s):

Tim Lugtenburg - Bloxz


Locatie:

Jaarbeurs


Titel:

BIM Awereness en Modelchecking volgens Bloxz


Omschrijving:

Na deze Masterclass ben je op de hoogte van de meest actuele BIM standaarden, BIM rollen en bijbehorende verantwoordelijkheden. Je bent in staat om BIM protocollen te begrijpen en in de praktijk toe te passen. Daarnaast bespreken we hoe je op de gewenste manier informatie beheert en uitwisselt met projectpartners. Als BIM Master ben jij in staat om te controleren of de modellen voldoen aan de eisen van het project en kun je sturing geven aan het projectteam wat moet werken met BIM. Wij doorlopen de mogelijkheden om modellen goed te controleren. Als vakspecialist heb je uiteenlopende aanvullende software competenties die je je aan moet leren zodat je in de praktijk direct aan de slag kan met de nieuw opgedane kennis en vaardigheden. De passende, aanvullende software, laten wij uiteraard ook de revue passeren.

Besix

Tijd:

13:45 - 14.35


Organisatie:

Besix


Spreker(s):

Masja Roetman - Besix


Locatie:

Jaarbeurs


Titel:

BIM is TEAMwork!

Omschrijving:

BIM is TEAMwork! JA! En dat maakt het ook zo leuk! We zijn inmiddels wel af van het idee dat BIM enkel iets is voor nerds die in hun hoekje hun eigen ding doen. Samenwerken is het sleutelwoord! Sluit aan bij mijn masterclass om het BIM echt werkend te krijgen bij een aannemer, bijvoorbeeld door het toetsen van modellen, BIM in de voorbereiding, BIM op de bouwplaats maar ook hoe we de organisatie veranderen zodat iedereen meeBIMt. In de masterclass leer je welke vaardigheden jij nodig hebt om BIM in alle fasen van een project succesvol te maken. Praktische kennis waar je later je voordeel mee kan doen! Tot slot laten we als internationale speler graag ook zien hoe BIM het verschil voor BESIX maakt in de rest van de wereld.

TU Delft

Tijd:

13:45 - 14.35


Organisatie:

TU Delft


Spreker(s):

Sander van Nederveen - TU Delft


Locatie:

Jaarbeurs


Titel:

BIM & Digital CME (Over BIM en informatiesystemen in het onderwijs van CME (Construction Management & Engineering) bij de TU Delft)


Omschrijving:

Volgt

Vink Bouw

Tijd:

13:45 - 14.35


Organisatie:

Vink Bouw


Spreker(s):

Ernst Bouma - Vink Bouw


Locatie:

Jaarbeurs


Titel:

Nieuwe competenties en vaardigheden voor de technologie van morgen


Omschrijving:

In deze masterclass ga ik in op de nieuwe competenties en vaardigheden voor de technologie van morgen. Gave technologie en andere innovaties komen ons tegemoet; parametrisch ontwerpen, artificial intelligence (AI), machine learning, 3D printing, blockchain, internet of things en data. Onderdelen van industry 4.0 en bovenal de toekomst van bouwen. Hoe gaan we hier als mens mee om? Wat is daarvoor nodig? En hoe starten we hier mee? Op een andere manier dan we gewend zijn, door samen te werken, kennis te delen, elkaar verder te helpen, anders te denken en vooral gewoon doen! Nieuwsgierig zijn, experimenteren, vallen, opstaan, leren en nog een keer proberen! In deze masterclass wil ik jullie toelichten welke ervaringen ik heb op gedaan. Op het gebied van mindset, cultuur, competenties en vaardigheden schets ik een beeld hoe je als mens met de technologie van morgen kunt om gaan. Nieuwe rollen en expertisegebieden ontstaan, waar jullie als student onderdeel van zijn of zelf kartrekker in kunnen worden. Je kunt een belangrijke rol gaan spelen! Daar ga ik graag verder op in op 4 oktober, waar ik voldoende ruimte zal bieden aan interactie om samen in gesprek te gaan.

Ntb.

Tijd:

13:45 - 14.35


Organisatie:

Ntb


Spreker(s):

Ntb


Locatie:

Jaarbeurs


Titel:

Ntb


Omschrijving:

Ntb

Kleine pauze. 14:35-14:55

Keynote presentatie. 15:00-15:45

Daan van der Vorm -
VORM Holding

BIM bij VORM Holding

Bij VORM begrijpen we de noodzaak voor een sneller, duurzamer en betaalbaarder bouw en ontwikkelproces. Dit mag in onze ogen niet ten kosten gaan van de esthetisch kwaliteit. Als een van de grootste bouwende ontwikkelaars van Nederland ligt hier voor ons een belangrijke taak: door te investeren in oplossingen voor de lange en korte termijn gaan wij samen met onze bouwpartners het woningtekort in Nederland aanpakken.
Hoe? Op basis van data. De eerste stap is het voeren van data gedreven discussies, waarbij we onze concepten vertalen naar harde getallen, om te komen tot een efficiëntere vorm van ontwikkelen en bouwen.
Dit doen we door in de bouwketen de projectdoelen van verschillende (maak)partners en stakeholders te vertalen naar toetsbare mijlpalen. Deze mijlpalen zijn uitermate geschikt om te sturen aan de hand van het BIM! Als alle betrokken partijen in het bouwproces dezelfde modellen inzien, analyseren en voorzien van commentaar, kan het hele proces al zoveel sneller verlopen. Dit kan alleen als iedereen in de keten zich committeert aan het 3D-gebouwmodel en we gezamenlijk onze ‘parameters’ ontdekken; van Junior tot senior en van werkvoorbereider tot eindbaas.
Als we het parametrisch ontwerpen en 3D-dossiervorming opnemen in ons dagelijks handelen wordt het gebouwmodel voordelig voor iedereen. VORM nodigt ontwikkelaars, gemeentes, brandweer, beleggers, woningcorporaties, beheer organisaties en maakpartners uit om zich – samen met ons – te storten op deze materie. Wij zijn al begonnen, doen jullie mee?

Pim van Meer Redert -
VORM Holding

BIM bij VORM Holding

Bij VORM begrijpen we de noodzaak voor een sneller, duurzamer en betaalbaarder bouw en ontwikkelproces. Dit mag in onze ogen niet ten kosten gaan van de esthetisch kwaliteit. Als een van de grootste bouwende ontwikkelaars van Nederland ligt hier voor ons een belangrijke taak: door te investeren in oplossingen voor de lange en korte termijn gaan wij samen met onze bouwpartners het woningtekort in Nederland aanpakken.
Hoe? Op basis van data. De eerste stap is het voeren van data gedreven discussies, waarbij we onze concepten vertalen naar harde getallen, om te komen tot een efficiëntere vorm van ontwikkelen en bouwen.
Dit doen we door in de bouwketen de projectdoelen van verschillende (maak)partners en stakeholders te vertalen naar toetsbare mijlpalen. Deze mijlpalen zijn uitermate geschikt om te sturen aan de hand van het BIM! Als alle betrokken partijen in het bouwproces dezelfde modellen inzien, analyseren en voorzien van commentaar, kan het hele proces al zoveel sneller verlopen. Dit kan alleen als iedereen in de keten zich committeert aan het 3D-gebouwmodel en we gezamenlijk onze ‘parameters’ ontdekken; van Junior tot senior en van werkvoorbereider tot eindbaas.
Als we het parametrisch ontwerpen en 3D-dossiervorming opnemen in ons dagelijks handelen wordt het gebouwmodel voordelig voor iedereen. VORM nodigt ontwikkelaars, gemeentes, brandweer, beleggers, woningcorporaties, beheer organisaties en maakpartners uit om zich – samen met ons – te storten op deze materie. Wij zijn al begonnen, doen jullie mee?

Naborrel. 16:00-16.30

Breid je netwerk uit en haal kennis op bij de BIM Onderwijsdag