BIM opleidingen in Nederland nog niet landelijk afgestemd
Als fanatiek BIM student had ik het geluk dat ik naast mijn opleiding, ook praktijk ervaring op mocht doen bij diverse aannemers en consultants. Waarbij ik er regelmatig achter kwam dat de theorie en geschiedenis van IFC en BIM in projecten niet te gebruiken was. Hoe leg je bijvoorbeeld aan partners uit dat je meer hebt aan een IFC bestand van het ontwerp dan aan een set tekeningen en DWG’s? Dat doe je niet met vreemde technische termen, maar dat demonstreer je! Dat is iets wat ik niet heb geleerd op school, maar wat ik in de praktijk heb ondervonden. Het zou uiteraard wel iets kunnen zijn wat je op school leert. Ik weet dat er op sommige onderwijsinstellingen ook wel aandacht aan wordt geschonken, maar niet op elke instelling en ook niet altijd consistent…
Er is nog geen afgestemde basis voor BIM opleidingen
BIM draait om het hergebruiken van informatie en data door verschillende partijen. Dit is precies wat er momenteel ontbreekt in het onderwijs wat betreft BIM opleidingen. Iedere bouwkundige onderwijsinstelling heeft zijn eigen BIM cursussen waarbij niet altijd hetzelfde consistente verhaal wordt verteld. Met andere woorden: Er is nog geen afgestemde basis voor BIM opleidingen. Een plek waar alle instellingen, bedrijven en studenten samen komen om dit probleem te bespreken is de BIM Onderwijsdag.
BIM Basis ILS
Toen ik bovenstaande probleemstelling opschreef besefte ik dat ik dit probleem al eens eerder heb gezien. Een aantal jaar terug gaf iedere aannemer zijn eigen BIM opdrachten richting zijn partners. Met als resultaat inconsistente modellen en een hoop onduidelijkheid. Totdat er een aantal vooruitdenkende aannemers bij elkaar kwamen om de BIM Basis ILS te initiëren. Met als schitterend resultaat een gezamenlijk antwoord op de vraag: Wat hebben we allemaal minimaal nodig in een BIM model?
Wat hebben we allemaal minimaal nodig in een BIM opleiding?
Nu staat het onderwijs voor een vergelijkbare vraag: Wat hebben we allemaal minimaal nodig in een BIM opleiding? Wellicht kunnen de onderwijsinstellingen de vraag beantwoorden met een eigen Basis ILS: de Basis Informatie Levering aan Studenten. Waarbij de minimale vereisten voor elk BIM opleidingsprogramma wordt afgestemd met elkaar. Met als gevolg consistente informatie levering aan studenten. Zodat iedere student in ieder geval herbruikbare kennis opdoet die overal toepasbaar is.
Ps: onderwijsinstellingen gebruik aub niet de afkorting basis ILS, verzin een gebruiksvriendelijker term… Groepen als ‘BIM in het hbo’en de BIM Onderwijsdag zijn daar mooie mogelijkheden voor om mee te starten!
Door: Stijn van Schaijk – BIM procesmanager bij Stam + De Koning Bouw bv (werkmaatschappij VolkerWessels)