BIM spoelt niet weg maar is een blijver voor Geberit.
Ruim tien jaar geleden deed BIM haar intrede. Een tijd waarin de bouw hard is gevallen, maar ook weer is opgekrabbeld én een decennium waarin de sector zichzelf voor een deel opnieuw heeft moeten uitvinden. Transformatie, circulair, total cost of ownership en BIM zijn nu bekende termen die staan voor een heel nieuwe manier van denken, werken en beleven. Maar staat u al met beide benen in de nieuwe realiteit?
BIM is een blijver
Dat BIM een blijvertje is, daar is iedereen het tegenwoordig wel over eens. En het behoeft ook geen nadere uitleg dat door BIM faalkosten worden beperkt en er sneller gewerkt kan worden. Wat houdt installateurs dan tegen om BIM te omarmen? Is het de nieuwe manier van werken, vragen onvoldoende klanten erom of heeft u geen BIM-modelleur in huis?
Beginnen met BIM is vaak wennen. Het is een periode waarin de talenten van installateurs niet altijd worden gewaardeerd. Kenmerkend voor installateurs is dat zij oplossingsgericht zijn en veel gedetailleerde technische kennis hebben. Daardoor willen ze in de ontwerpfase wel eens te veel doen. Als de eerste contouren zichtbaar worden in het informatiemodel zijn wij geneigd om direct het afschot te berekenen en de leidingdiameters aan te geven. Terwijl het op dat moment volstaat om aan te geven dat de leiding daar ongeveer komt. Ga je te snel in details dan moet je naarmate de uitvoering nadert veel aanpassen.
Heeft u die nieuwe werkwijze onder de knie, dan zult u merken dat het Bouw Informatie Model / Bouw Informatie Management veel voordelen biedt. Aan opdrachtgevers kunt u tonen wat er achter de muur gebeurt en plannen zijn nog beter te visualiseren. Bovendien biedt het u de kans. Mits u het Bouw Informatie Model goed uitnut – om efficiënt te ontwerpen met het oog op de toekomst. Want niet alleen de directe bouwkosten zijn zichtbaar, maar ook de kosten voor beheer en onderhoud.
De generatie geboren voor de eeuwwisseling
Daarnaast kunt u samenwerken op basis van gelijkwaardigheid, in een model waarin iedereen zijn eigen kennis toevoegt. Kortom: het is een model waarvoor we millennials nodig hebben. Wie? GEN Y worden ze ook wel genoemd, de generatie geboren voor de eeuwwisseling. Deze jongeren groeiden op met hedendaagse technologie, maar – misschien nog wel belangrijker – zij hechten waarde aan kwaliteit, zijn creatief én kunnen goed samenwerken. In een ideale bouwwereld staan zij te trappelen om in onze sector aan de slag te gaan. Maar zoals u ook gemerkt zult hebben: dat is helaas niet zo. En dat terwijl de sector hen zo veel te bieden heeft. Ze kunnen met een Bouw Informatie Model namelijk projecten realiseren die tot de verbeelding spreken en de nieuwe duurzame toekomst gestalte geven.
Geberit partner van de BIM Onderwijsdag
Toen Geberit gevraagd werd om een bijdrage te leveren bij het organiseren van de BIM Onderwijsdag op 10 oktober a.s., hoefden we daar niet lang over na te denken. Onderwijs en bedrijfsleven moeten meer op elkaar afgestemd zijn en wij tonen GEN Y graag hoe sexy de bouw- en installatietechniek is. Want wat is er nu mooier dan in een computer een gebouw tot leven te laten komen, terwijl mensen er een jaar later daadwerkelijk doorheen kunnen lopen.
Door: Piet Fiege – Projectcoördinator / BIM Specialist bij Geberit