BIM verandert de samenwerking tussen Rijkswaterstaat en de markt
18 september 2019 
1 min. leestijd

BIM verandert de samenwerking tussen Rijkswaterstaat en de markt

Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor de het beheer van snelwegen, vaarwegen en het realiseren van droge voeten. alles wat daar naast, over en onder is gebouwd on het verkeer over heen te leiden of te (bege)leiden. En we zorgen ervoor dat Nederland niet overstroomt door de zee en rivieren. Infrastructuur die vaak al ver voor het digitale tijdperk is aangelegd.

Infrastructuur

Infrastructuur

Om daar allemaal zicht op te houden bewaren en verzamelen we enorm veel gegevens. Die gebruiken we in en tussen de onderdelen van Rijkswaterstaat voor het plannen van onderhoud en aanlegprojecten. Gegevens die we delen met de bedrijven om in onze opdracht de (vaar)wegen te onderhouden en aan te leggen. Dat maakt  informatievoorziening  het kloppend hart van Rijkswaterstaat, maar ook een dynamisch hart, want met de ontwikkelingen op digitaal gebied is er steeds meer mogelijk.

Asset informatiemanagement

De ontwikkeling van Asset informatiemanagement, en als onderdeel daarvan Bouwwerk Informatiemanagement speelt hierin een zeer belangrijke rol. Hierdoor verandert hoe Rijkswaterstaat gegevens beschrijft, verwerkt, bewaart en deelt met de markt, zoals met aannemers en ingenieursbureaus, als tussen de onderdelen van Rijkswaterstaat. Ik hou me als programmamanager AIRBIM bezig met deze verandering

Om deze verandering te laten slagen hebben we een aantal uitdagingen. RWS en andere partijen hebben al heel veel informatie beschikbaar. Hoe zorgen we ervoor dat deze op een eenvoudige manier vindbaar worden? RWS kijkt daarvoor naar de mogelijkheden van linked data.

Digitale object bibliotheek

Hoe regelen we met elkaar dat we letterlijk dezelfde taal gaan gebruiken om onze objecten en de relaties tussen onze objecten te beschrijven? RWS gebruikt hiervoor een digitale object bibliotheek, de OTL en uitwisselingsstandaarden zoals COINS.

Ondertussen passen we BIM toe in verschillende projecten. En daar merk je dat BIM helpt in de samenwerking. Maar praten we met elkaar over hetzelfde? En dat is wat BIM voor ons als opdrachtgever en voor de markt gaat betekenen: onze samenwerking met de markt verandert in partnerschap.

Dit is een belangrijke en grote stap die Rijkswaterstaat nu met de markt maakt. En noodzakelijk. Want in de toekomst komen er nog meer gegevens bij. Want over enige jaren gaan de objecten en (delen) van wegen zelf data met ons delen over of ze toe zijn aan onderhoud.

 

Door: Maaike Beerepoot – Adviseur bij Rijkswaterstaat (Ministerie van Infrastructuur en Milieu)

Over de schrijver
De BIM Onderwijs redactie plaatst content namens de eigen organisatie en namens de partners.
Reactie plaatsen