BIMmen begint met zoveel mogelijk één taal spreken
Als student ken je inmiddels de uitdagingen bij groepsprojecten. Wanneer je de mogelijkheid hebt om zelf te kiezen met wie je wilt samenwerken, dan moet je dat zeker doen! Helaas ben je niet altijd in die positie… In de echte wereld is dat niet anders. Om dan toch het maximale rendement voor alle partijen uit een project te halen, is samenwerken een absolute MUST.
BIMmen
Dat samenwerken kan met BIM (Bouw Informatie Model). BIM bestaat uit veel verschillende dimensies, maar de basis is altijd samenwerken. BIMmen begint met zoveel mogelijk één taal spreken en, waar dat niet mogelijk is, duidelijke afspraken maken.
De brancheorganisaties maken zich hard om zo’n uniforme taal en de bijbehorende uitwisselafspraken vorm te geven en beschikbaar te stellen. 2BA biedt als een van die branchepartijen productdata van fabrikanten, conform die standaarden, om te toe te passen in het Bouw Informatie Model.
Structuur
Digitaal samenwerken bij een groepsproject is dus van groot belang. Binnen tekensoftware is dat (gelukkig) vaak goed georganiseerd. Dankzij geavanceerde software kan een project gestructureerd opgezet worden waarbij iedereen de juiste rechten bezit en volgens de juiste afspraken werkt.
Maar bijvoorbeeld bij een projectadministratie loop je al snel tegen uitdagingen aan: Eric zou hoofdstuk 2 schrijven die als input voor hoofdstuk 3 dient en Jeanette zou daarvoor de berekeningen maken waarmee Pieter op zijn beurt de afbeeldingen zou maken. Herken je de ellende van opmaak die in elkaar stort op het moment dat je zo’n hoofdstuk samenvoegt? Of het feit dat de staafdiagrammen en grafieken telkens met andere kleuren gedefinieerd zijn, maar dezelfde gegevens vertegenwoordigen?
Data in de bouw- en installatiebranche
Precies dát probleem hebben we ook met data in de bouw- en installatiebranche. De output van proces A is maar zelden één op één geschikt als input voor proces B. Daarnaast is het voor de processen zeer lastig om aanvullende en voor het proces noodzakelijke data van buiten te krijgen. Je moet dan denken aan systeemeisen van NEN of ISSO of aan productkenmerken van de toe te passen filterinstallatie. Of prijslijsten in diverse opmaak van de verschillende leveranciers.
Brancheorganisaties zoals ISSO, STABU, KBI en werken juist hiervoor de nodige standaarden uit. Zodat de student van vandaag in de nabije toekomst alle data via drag and drop of zelfs automatisch beschikbaar krijgt. Projecten worden door deze samenwerking efficiënter. Maar vooral ook een stuk leuker.
Door: Martin Kreijenbroek – Directeur van 2BA