Fabrikanten enthousiast en vol vragen tijdens eerste UOB informatiesessies
“Wanneer komt er een Engelse versie beschikbaar?”, is één van de meest gestelde vragen tijdens de UOB-webinars voor fabrikanten. Een vraag die aangeeft hoe ambitieus en gretig fabrikanten zijn om deel te nemen aan de UOB, maar die ook laat zien dat het niet eenvoudig is om een nieuwe standaard ‘even’ in Nederland van de grond te trekken.
In groepen van maximaal twintig deelnemers geven Arnold Kampstra en Gijsbert Boer van 2BA een toelichting op ETIM-MC en de open Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB). Inmiddels zijn er negen sessies geweest, bewust in kleinere groepen, om zo voldoende de diepte in te kunnen gaan en vragen te beantwoorden. BIM test en Bouw Informatie Model test
Installatiebedrijven vragen om datagestuurd ontwerpen
Duidelijk is dat de installateur met BIM ervaring de wens heeft om datagestuurd te kunnen ontwerpen, installeren en beheren. Het platform UOB brengt de standaardisatie die hiervoor nodig is. In iedere schakel van de keten. Met een brief namens de Groep Groot van Techniek Nederland hebben voorzitter Han Blokland (CEO Engie) en vice-voorzitter Ralph van den broek (CEO Batenburg Techniek) dan ook ruim 100 fabrikanten gevraagd om hun productdata aan te leveren voor de UOB. Liefst zo spoedig mogelijk, maar in ieder geval voor het eind van dit jaar.
Pluspunt: Aansluiting via PIM-pakketten
Een deel van de aanwezigen heeft de ontwikkeling van de UOB al gevolgd. Voor anderen is de materie nieuw en ook best even wennen. Deelnemers zijn blij te horen dat de diverse PIM-pakketten aansluiten op de databehoefte van de installatiebedrijven. Daardoor zijn ze als fabrikant al grotendeels voorbereid op een aansluiting op de UOB voor wat betreft de geometrische (MC) data van hun producten.
Pluspunt: Snelheid
Als groot voordeel van de UOB wordt de snelheid van innovatie en nieuwe productintroductie gezien. Als een product vandaag wordt gepubliceerd is het morgen beschikbaar voor de modelleur. In doorlooptijd is dit natuurlijk vele malen sneller dan een derde partij inschakelen om volledig nieuwe objecten uit te werken.
Pluspunt: Langdurige borging data
Een ander groot voordeel dat door deelnemers wordt benoemd is dat productdata gedurende de hele lifecyle gewaarborgd zijn. Voor hun klanten is het bovendien een stap vooruit dat aanhangende productdata bij een Revit-object al direct ín de tekening beschikbaar zijn.
Samen aan de slag
Deelnemers zien ook in dat hun bijdrage nodig is om de UOB nog functioneler te maken. Hoe meer MC-data van fabrikanten wordt toegevoegd, hoe meer specifieke objecten kunnen worden gemaakt. En daarmee wordt hun eigen product meteen ook waardevoller voor klanten. Je wilt als fabrikant dat jouw producten beschikbaar zijn voor de tekeningen van de modelleur, en dat kan met de UOB. Die boot willen ze niet missen.
Nieuwe informatiesessies voor fabrikanten in september
Wilt u voorop lopen in het correct digitaal beschikbaar stellen van uw productdata? Kijk dan bij ‘Agenda’ op de openUOB website voor alle volgende informatiesessies en meld u aan.
Afzender: 2BA