Hsbcad zet het BIM-model in drie fasen om naar een gerealiseerd project

“Met onze software zorgen we dat precies datgene wat je ontwerpt ook wordt geproduceerd en geassembleerd – en BIM-conform”

Hsbcad levert flexibele productiesoftware voor architecten, aannemers en productiebedrijven. Harald Mulder, Sales specialist bij hsbcad: “Met onze software zet je het BIM-model in drie fasen om naar een gerealiseerd project. Binnen de ontwerpfase bieden we slimme frame- en detailleringoplossingen binnen zowel Autocad als Revit. In de productiefase zorgen we dat de juiste tekeningen op het juiste moment op de juiste werkstations getoond worden. Op de bouw tijdens de montagefase zorgen we dat de juiste informatie op de juiste plek beschikbaar wordt gesteld.”


Harald Mulder werkt nu als Sales specialist bij hsbcad binnen de Benelux, maar startte zijn loopbaan in de bouw: “ik werkte in de bouw als timmerman, werkvoorbereider, tekenaar en projectleider. Binnen hsbcad heb ik verschillende rollen mogen vervullen. Zo begon ik op de Support-afdeling en ben ik doorgegroeid naar consultant. Vanaf deze positie ben ik doorgegroeid naar de nieuwe functie Product Owner. Hierna kon ik mijn ervaring gebruiken op de Salesafdeling als Sales specialist. Mijn ervaring in de praktijk komt binnen hsbcad goed van pas: we vinden het namelijk belangrijk om oplossingen te bieden die op de praktijk aansluiten. Ik ben dan ook niet de enige met een praktijkachtergrond. Bij hsbcad werken veel mensen met verschillende achtergronden. Wij hebben hele slimme ontwikkelaars/programmeurs in dienst maar ook veel bouwkundigen.”

Design, Make en Share

Hsbcad ondersteunt klanten in de ontwerp-, productie- en assemblagefase binnen drie onderdelen: hsbDesign, hsbMake en hsbShare.

 


hsbDesign

hsbDesign omvat onze 3D-ontwerpoplossingen voor Autocad en Revit. Het maakt gebruik van 2D en/of 3D bouwtekeningen en vult deze aan met hsbcad-data, zodat een goed productiemodel ontstaat.

  1. Door middel van verschillende toolsets kun je met hsbDesign verschillende bouwsystemen ondersteunen, zoals houtskeletbouw, CLT, SIPS, houtconstructies.
  2. Binnen de designsoftware zijn verschillende macro’s beschikbaar om het ontwerpen te verfijnen naar eigen bouwsystemen.
  3. hsbDesign op AutoCad en Revit maakt een volledig BIM-conform manier van werken mogelijk.

hsbMake

hsbMake is het essentiële platvorm om papierloos de juiste informatie op het juiste moment op de juiste werkplek te krijgen.

  1. Geautomatiseerde tekeningen op de juiste werkplek met de juiste maatvoering.
  2. De CNC-bestanden komen live vanuit hsbDesign op de juiste locatie binnen de hsbMake omgeving.
  3. hsbMake heeft koppelingen met verschillende ERP-systemen om de data uit de fabriek ook op andere plaatsen in de organisatie te kunnen gebruiken.

hsbShare

hsbShare is een platform dat de informatie die komt uit hsbDesign en hsbMake beschikbaar stelt in de cloud. Hierdoor kunnen volledige modellen gedeeld worden binnen en buiten de organisatie.

  1. In de cloud kan bepaald worden hoe de vrachtwagen geladen moeten worden.
  2. Gebreken op de bouw kunnen aangegeven worden binnen het model zodat er een terugkoppeling plaatsvindt binnen de organisatie.

BIM van begin tot eind

Harald: “innovatie in de traditionele bouw gaat langzaam. Vaak wordt er in de ontwerpfase wel een BIM-model gemaakt, maar loopt men op de bouw met papieren tekening rond om het ontwerp uit te voeren. Met onze software willen wij ervoor zorgen dat precies datgene wat je ontwerpt ook wordt geproduceerd en geassembleerd - en BIM-conform. Uniek aan hsbcad is dat wij het BIM-model vanuit hsbDesign als één geheel naar hsbMake sturen. Hierdoor heeft de productiemedewerker toegang tot dezelfde data als de tekenaar, en is daardoor de correcte informatie op de juiste werkplek beschikbaar. Hierdoor voorkomen we de scheiding tussen kantoor en fabriek en worden minder fouten gemaakt. Vervolgens wordt de informatie uit het BIM-model ook weer gebruikt in de montagefase via hsbShare. Door hsbcad blijft het BIM-model van productieontwerp tot montage beschikbaar.”

De productie heeft toegang tot dezelfde data als de tekenaar


Binding met het onderwijs

Om de binding met de praktijk te houden, zoekt hsbcad ook de verbinding met het onderwijs. Harald: “Om studenten de mogelijkheid te bieden om met onze software te werken kunnen ze via onze website een gratis proefversie aanvragen. Daarnaast spreek ik regelmatig op scholen, waarbij ik extra het gebruik van BIM in de praktijk belicht. Je kunt tenslotte een heel mooi model modelleren, maar het biedt pas echt meerwaarde als het ook gebruikt wordt in de praktijk. Het is daarom erg belangrijk om je doel voor ogen te houden: wat wil je met de software? Hoe ga je de output in de praktijk gebruiken? Na afloop van een masterclass of lezing komen er vaak mensen naar mij toe komen om verder te sparren. Bij hen is een zaadje geplant waarmee ze verder aan de slag willen. Dat vind ik interessant! Hopelijk groeit dit uit tot iets moois. Dit jaar zijn we ook voor het eerst aanwezig op de BIM Onderwijsdag om hier ons verhaal te delen. Hopelijk kunnen we ook hier weer wat zaadjes planten voor de toekomst!”

Registreren kan via: www.bimonderwijsdag.nl