Informatie beperken tot de essentie
BIM coördinator Masja Roetman bij BESIX zorgt ervoor dat het Bouw Informatie Model voorzien is van de juiste informatie voor alle betrokken partijen. Roetman licht haar werk toe en geeft aan hoe belangrijk het is de kennis te delen als je volgens de BIM werkmethodiek werkt.
BESIX is een wereldwijd opererend bouwbedrijf met een hoofdkantoor in Brussel. Ze realiseren tal van grote bouwprojecten waaronder een afval energiecentrale in Dubai en Metrostation Toots Thielemans in Brussel. In Nederland is BESIX al meer dan 25 jaar actief en realiseerde in 1992 een eerste project door het construeren van tunnelelementen voor de Piet Heintunnel en werkt nu onder meer aan de Terraced Tower in Rotterdam en het Sluishuis in Amsterdam.
Masja Roetman is BIM coördinator bij BESIX en richt zich op het stroomlijnen van de informatie in- en rond de BIM werkmethodiek. “Omdat het kan, prop je snel een Bouw Informatie Model helemaal vol met informatie, dat is niet productief. Een tekening van een brandhaspel hoeft bijvoorbeeld echt niet alle meters van de slang in detail te hebben. In overleg met de betrokken partijen bepaal ik welke informatie relevant is en hoe die in het model beschikbaar komt.
Roetman heeft een bouwkundige achtergrond en is binnen BESIX langzaam maar zeker steeds meer geïnteresseerd geraakt in het BIM proces. “Vanuit mijn studie was ik er nog niet zo mee bezig. Ik ben grootgebracht met autocad maar deed nog niet veel met 3D. Ik begon hier als tekenaar voor het nieuwe station in Utrecht. Steeds meer kreeg ik interesse in de werkvoorbereiding in een BIM omgeving en een collega hier intern bleek een goede leermeester op dit vlak. Met zijn hulp leerde ik alle onderdelen van het BIM proces kennen. Ik kon binnen BESIX mijn werkvoorbereiders rol combineren met BIM en dat is nu gaandeweg mijn hoofdtaak geworden.”
“Delen is het nieuwe hebben”
Nu zorgt Roetman voor de Digitale inpassing van alle 3D informatie in de projecten. “Er zijn veel partijen betrokken bij het maken van het model. Zoals de bouwkundig uitwerker en de onderaannemers van trappen of liften. Hun aangeleverde modellen zijn voorzien van veel informatie. Ik stel voorwaarden op aan welke eisen ze moeten voldoen. Mijn rol is daarmee breed, van alles een klein beetje, om de samenwerking tussen partijen zo goed mogelijk te laten verlopen.”
“Alle informatie die bedrijven delen komt in het model. Het mooie van BIM is, dat de traditionele cultuur van geheim houden of achterdocht hier niet nodig is. Niemand roept; ‘dit is mijn intellectueel eigendom.’ Samen kom je verder als de informatie wordt gedeeld. Delen van informatie is het nieuwe hebben.”
Roetman is inmiddels zeer bedreven in het boven tafel krijgen van de relevante informatie voor de BIM projecten. “Ik ben iemand met meer communicatieve skills, denk ik. Ik zorg ervoor dat mensen mee gaan in het proces door ze, waar nodig, stap voor stap mee te nemen. Want je komt nog steeds mensen tegen die nog niet zo thuis zijn in deze omgeving. De jonge generatie is er vaak wel wat meer bedreven in. Op de bouwplaats is de printer bijvoorbeeld niet weg te denken, maar als ik de uitvoerders laat meekijken in het model dan zijn ze snel overtuigd van de voordelen. Met de tijd zal BIM net als de printer op veel plekken gemeengoed worden.”
BIM vergt constante aandacht
In 2018 was de eerste prijs van de BIM Awards in de categorie civiele techniek toegekend aan het project de Velsertunnel, die onder het Nederlandse Noordzeekanaal loopt, niet ver van Amsterdam. ‘Het consortium Hyacint, bestaande uit BESIX, Dura Vermeer, Spie en Croon Elektrotechniek, voerde renovatiewerken uit aan deze oudste Rijkstunnel van Nederland. Bij dit project kon BESIX rekenen op Infranea als waardevolle BIM-partner. De jury loofde de innovatieve combinatie van BIM, system engineering, 3D-scanning, virtual reality en mobiele applicaties voor de uitvoering van dit project.’
Ook ontving BESIX in 2018 een BIM award (SILVER) voor de Hogeschool Utrecht waar Roetman zelf aan meewerkte als BIM coördinator; “Een van mijn projecten, in bouwcombinatie met SPARK. Ik heb dit project zelf aangedragen voor de award.”.
“Toen waren we voorlopers, nu is die manier van werken gemeengoed. De BIM werkmethode vereist wel constante aandacht. De ontwikkelingen gaan snel en er zijn heel diverse specialismen ontstaan. Met onze collega’s blijven we daarom door ontwikkelen en kiezen we steeds zorgvuldig wie welke cursus zal volgen. Binnen BESIX Group is onze BIM aanpak gecertificeerd conform de ISO19650-1 en -2 en we blijven stappen maken op bijvoorbeeld parametrisch ontwerpen en aan BIM gelieerde onderwerpen zoals SMART buildings. En tenslotte kunnen we altijd terecht in een grote BIM community als we ergens tegenaan lopen. Met BIM Onderwijs versterkt dat netwerk en dat is goed voor de branche.”
Ik zie jullie graag tijdens de BIM Onderwijsdag op 4 oktober in de Jaarbeurs! Ik zal dan ook een masterclass geven. Registreren kan via: https://registratie.bimonderwijsdag.nl/bezoeker
Door: BIM Onderwijs & Besix