“Met SmartBouwbesluit check je in Revit of je project aan de eisen voldoet”
LKSVDD Architecten werkt al 16 jaar met BIM en streeft daarbij naar een positie in de kopgroep. Sinds 2017 ontwikkelt het architectenbureau uit Enschede daarbij ook eigen oplossingen om slimmer, beter en efficiënter te werken. Hierbij slaat het bedrijf de handen ineen met partner in digitalisering en oplossingen Arkance. LKSVDD Partner en Bureaumanager BIM Chris Hanschen: “We ontwikkelen zowel oplossingen voor intern gebruik als maatwerk oplossingen voor klanten. Hiermee bieden we onze klanten mogelijkheden die zij niet standaard hebben in Revit. Ook ontwikkelen we commerciële oplossingen, die we samen met Arkance in de markt zetten. In al onze oplossingen zit veel tijd en toewijding. We willen deze dan ook graag laten zien. Tijdens de BIM Onderwijsdag vertellen we meer over één van deze oplossingen: SmartBouwbesluit.”
Chris was al vele keren aanwezig tijdens de BIM Onderwijsdag, maar geeft dit jaar voor het eerst een presentatie tijdens het event. Hij vertelt: “De BIM Onderwijsdag is een goed moment om studenten, maar ook collega’s uit het vak te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Hierdoor ontstaan regelmatig mooie kruisbestuivingen. Het leek mij leuk om met LKSVDD ook actiever deel te nemen aan het evenement en hier een presentatie te geven. Toen die kans zich voordeed, hebben we die dan ook met beide handen aangegrepen. Hierbij slaan we de handen ineen met onze samenwerkingspartner Arkance.”
BIM en ICT: Een onlosmakelijke verbinding voor de toekomst
De werelden van BIM en ICT zijn wat Chris betreft nauw met elkaar verbonden en versterken elkaar. “BIM en ICT kunnen niet meer zonder elkaar”, stelt hij. “Tijdens de BIM Onderwijsdag vertellen we over één van onze applicaties voor BIM: wat hebben we bereikt met deze oplossing en hoe kan deze helpen om projecten beter, sneller en professioneler uit te voeren? We startten de ontwikkeling van SmartBouwbesluit in 2017, waarna we begin 2018 de eerste versie lanceerden. SmartBouwbesluit is een applicatie in Revit die gebruikers in staat stelt om berekeningen en controles uit te voeren voor het Bouwbesluit en de BBL. De app voert verschillende berekeningen uit waarmee kan worden gecontroleerd of een project voldoet aan de eisen die het Bouwbesluit of de BBL stelt.”
Ventilatie- en daglichtberekeningen in BIM
SmartBouwbesluit kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor het maken ventilatieberekeningen, zoals ventilatiebalans en spuiberekeningen. Een andere geavanceerde functie binnen de app is de berekening van de hoeveelheid daglicht. Hiervoor zijn er twee rekenmethodes: de Nederlandse en de Europese daglichtberekeningsmethode, die per 1 januari 2026 verplicht wordt. Chris: “Traditioneel worden deze berekeningen handmatig uitgevoerd met behulp van Excel. Een bewerkelijk, tijdrovend en foutgevoelig proces. Daarom zochten we naar een oplossing om slimmer, sneller en efficiënter te werken. Met onze app kun je in Revit zelf berekeningen maken. Hierbij haalt de app alle benodigde informatie uit het Revit-model. Als je constateert dat zaken niet voldoen, kun je ze gelijk aanpassen tot alle onderdelen letterlijk op groen staan. Het is daarbij direct mogelijk om een rapportage uit te draaien.”
De komende tijd zal de behoefte aan dit soort hulpmiddelen nog verder toenemen. “Het maken van traditionele daglichtberekeningen kent een eindtijd”, vertelt Chris. “Wanneer op 1 januari 2026 de Europese regelgeving van kracht wordt, is het niet meer mogelijk om traditionele daglichtberekeningen te maken met de hand of Excel. Je hebt dan een 3d-model nodig om het daglicht te simuleren en op basis daarvan het daglicht te berekenen. Hiervoor zijn meerdere applicaties op de markt, waarbij je in veel gevallen eerst een 3d-model moet maken. Dat is zonde wanneer je hier al over beschikt. Onze app biedt in dit geval uitkomst.”
Presentatie over BIM en Bouwbesluit-berekeningen
De presentatie van LKSVDD is interessant voor iedereen die Bouwbesluit-berekeningen moet maken, die hier verantwoordelijk voor is en bij voorkeur ook het Revit-model maakt. Chris: “Het product is voornamelijk ontwikkeld voor architecten- en engineersbureaus en ontwikkelende aannemers. Maar eigenlijk heeft ieder bedrijf met een BIM-afdeling die zelf Bouwbesluit-berekeningen maakt baat bij dit product. Ook voor studenten is de presentatie interessant. Veel mbo- en hbo-opleidingen besteden wel aandacht aan BIM, maar dan vooral aan modelleren en het samenwerken in BIM. Soms komt ook het werken in de Cloud aan bod. Voor alle zaken eromheen, zoals het maken van begrotingen, planningen en berekeningen, is minder aandacht en ruimte. Wij vertellen studenten tijdens onze presentatie graag meer over de mogelijkheid om berekeningen te maken in BIM.”
Meer weten over LKSVDD? Klik op LKSVDD
Meer weten over Arkance? Klik op Arkance