Met BIM doe je meer digitaal en meer vooraf
10 september 2018 
1 min. leestijd

Met BIM doe je meer digitaal en meer vooraf

Traditionele processen in de bouw

Hoe komen we los van ons traditionele proces? Hoe kunnen we ervoor gaan zorgen dat we gaan voordenken in plaats van nadenken? Dat degene die het probleem voorkomt de heldenstatus krijgt en niet enkel degene die het probleem oplost. Dat we binnen een project eerst een gedegen voorbereiding kunnen doen voordat de eerste betonwand wordt gestort en de gaten daarna op de juiste positie zitten. Enigszins overdreven, maar een ieder die in de bouw werkt zal hier ongetwijfeld een beeld bij hebben. Soms rennen we keihard, maar komen we maar amper vooruit. Kan digitalisering ons helpen hier verandering in te brengen?

“Met BIM doe je meer digitaal en meer vooraf”. Zo werd mijn bloemlezing over het BIM proces door een tekstschrijver samengevat. Meer digitaliseren zodat het makkelijker overgedragen, getoetst en (her)gebruikt kan worden. En meer vooraf om het risico op fouten te verkleinen en de gewenste aanpassingen vroegtijdig in het ontwerp door te voeren. Op zich een eenvoudige strategie, maar niet echt vernieuwend, waarom kan BIM dan toch het verschil maken?

De transparantie die BIM biedt

Het is de transparantie die BIM biedt waardoor het traditionele proces doorbroken wordt. Coördinatie knelpunten zijn door BIM inzichtelijk voor iedereen, de klant kan in de virtuele wereld al vroegtijdig oordelen of het ontwerp naar wens is, materiaal gebruik is uit het model te halen, raakvlakken kunnen automatisch worden gecontroleerd. De transparantie biedt veel meer mogelijkheden om vooraf zeker te stellen dat het ontwerp conform de wens van de klant is dan dat we traditioneel gewend zijn. Maar dat vraagt ook wel een andere dan de traditionele omgang met elkaar in dat proces. En we weten hoe makkelijk we een cultuur kunnen veranderen.

BIMt eer ge begint

Ik pleit voor een wijziging van het spreekwoord naar “BIMt eer ge begint”. Met de herhaaldelijke aandacht voor het BIM proces kunnen we iedere keer een stapje verder komen om het vooraf steeds beter te doen. Daar profiteren we uiteindelijk aan de achterkant allemaal van.

 

Door: Kees Boekel – BIM Programmamanager at ENGIE Services Nederland NV

Over de schrijver
De BIM Onderwijs redactie plaatst content namens de eigen organisatie en namens de partners.
Reactie plaatsen