Mini BIM ondersteunt de start van het ontwerpproces

Bouw Informatie Model als krachtig hulpmiddel

Verandermanager Pim van Meer en conceptontwikkelaar Wouter Disseldorp van projectontwikkelaar en bouwer VORM helpen architecten op eenvoudige wijze de belangrijkste parameters inzichtelijk te krijgen bij de start van het ontwerpproces. Het door VORM ontwikkelde Mini BIM geeft snel terugkoppeling aan ontwerpers, opdrachtgevers en investeerders. Dit creëert inzage over de uitgangspunten van het ontwerp.

Het Bouw Informatie Model ook wel BIM, is een krachtig hulpmiddel waarin alle bouwgegevens zijn opgenomen. Van Bruto vloeroppervlak aan de voorkant van het proces tot aan de kubieke meters te storten beton rond het voorlopig ontwerp. Tot de exacte installatie net voor de bouw. Pim van Meer: “Architecten, helemaal aan het begin van het ontwerpproces, moeten zich daar niet door laten afschrikken. Het is wel van belang dat de eerste stappen in het ontwerpproces gezet worden aan de hand van een BIM in gedachten.”

Geen bouwtekening maar wel relevante informatie

“Bij het ontwerpen van grote woningbouwprojecten komt het vaak voor dat basis informatie over het hoofd gezien wordt. Zo is het moeilijk uit de eerste tekeningen af te lezen hoeveel netto oppervlakte voor welk type woning is ontworpen. Of dat het getekende ontwerp ook echt binnen een bepaalde investering is te realiseren. Deze gegevens zijn zeer bepalend of een opdracht verworven wordt en of een investeerder het risico aandurft,” zegt Wouter Disseldorp. Disseldorp en Van Meer leggen uit hoe het Bouw Informatie Model als informatiedrager op een vriendelijke maar zeer efficiënte manier inschuift in het creatieve proces. Het gaat dan om de beginfase van het ontwerp.

Disseldorp: “Om architecten te helpen bij het vasthouden aan een paar eerste parameters ontwikkelden wij het hulpmiddel Mini BIM. Een eenvoudig 3D model waaruit relevante informatie snel is af te lezen.” Van Meer laat een Bouw Informatie Model zien van een groot woningbouwcomplex met diverse vleugels en verdiepingen. Met enkele klikken kleuren vloeren geel, blauw of paars. Het bruto vloeroppervlak van drie typen woningen wordt zichtbaar en is, in vierkante meters per type woning, eenvoudig naar Excel te exporteren. “Hiermee kunnen we overzien of we voldoen aan de 40-40-20 regel van de Gemeente. Maar ook kunnen we door de ligging van de appartementen in dit gebouw bekijken of me met een meter meer of minder in andere prijsklasse kunnen komen om het investeringsmodel te optimaliseren.”

Architect doet hetzelfde als voorheen

“Het model is de onderlegger van de eerste 2D plattegronden die een architect 3D schetst. Het is eigenlijk voor de architect niets nieuws,” zegt Van Meer. “De architect doet het zelfde als voorheen. Hij maakt toch al plattegronden in een tekenprogramma. Maar nu komen ze met een stapje meer in het Mini BIM met betere spelregels over de 3D output.” “Uit ervaring weet ik dat dit goed mogelijk is maar Mini BIM uitvragen leek 1,5 jaar geleden nog wat lastig. Na wat goede pilots is onze uitvraag verbetert en blijkt 9 van de 10 architecten geen moeite te hebben met de vraag beantwoorden.”

M² in Mini BIM

“Het levert aan het begin van het ontwerpproces precies het gewenste inzicht. Hij weet precies wanneer hij voldoet aan de eisen en kan vervolgens het creatieve proces van het ontwerpen met meer zekerheid ingaan.” “En wij als opdrachtgever hebben naar de investeerder, in de communicatie naar gemeenten en opdrachtgevers en bij het indienen van stukken voor een prijsvraag in ieder geval de zekerheid dat aan de gestelde eisen wordt voldaan,” voegt Disseldorp toe.

Ontwikkelaar en bouwbedrijf

VORM Holding is een landelijk opererende ontwikkelaar en bouwer van woningbouwprojecten. Het bedrijf, voortgekomen uit de aannemerij, ontwikkelt inmiddels veel meer dan het zelf bouwt. Onder leiding van Hans Meurs en Daan van der Vorm richt het bedrijf zich op een full service productpakket voor kopers met financiering, domotica, onderhoud en garantie. Het bedrijf beschikt over de flexibiliteit om te voldoen aan de individuele wensen van de ontwikkelaars, beleggers en klanten, en houdt daarbij de kosten zeer scherp in de gaten.

Van Meer: “Als verandermanager, vroeg ik me af wat ik in zo’n goed georganiseerde en eigengereide organisatie als Vorm kon doen. Maar de organisatie werkt serieus aan ambitieuze plannen en wil zichzelf steeds verbeteren. Hier en daar is al wat te lezen over ons 2050 project; het streven naar 20 procent goedkoper, 50 procent sneller en duurzaam bouwen. Daarbij spelen computergestuurde datamodellen een belangrijke rol. Daarover vertellen we graag later meer. We zullen ons nu toespitsen op Mini BIM omdat dit echt iets is voor de partners en geïnteresseerden in BIMregister.”

“Het voorkomen van fouten is één van de manieren om kosten te besparen. Het meest wordt daarbij gesproken over faalkosten tijdens de uitvoerende bouw. Juist in andere fasen van het ontwerpproces sluipen de fouten er in.” Disseldorp: “Als projectontwikkelaar en bouwer constateerde VORM dat vooral bij complexe bouwprojecten in het begin al onduidelijkheid ontstaat over wat er precies ontworpen is. Dat resulteerde in de wens om al vroeg met een Bouw Informatie Model te werken.”

Mini BIM voor iedereen

“Dat hoeft niet het zware, uitgedetailleerde model te zijn. Het uitgangspunt is namelijk dat er voldoende ruimte is voor creativiteit. De architect krijgt met Mini BIM een hulpmiddel in handen om zijn schetsontwerp direct te toetsen aan de belangrijkste uitgangspunten van het woningcomplex. Je ziet nu direct of je aan de gunningscriteria voldoet.”

“ontwikkelaars met coördinatie-affiniteit is nog wel een dingetje.” Vorm heeft een mooie cursus klaarliggen hoe om te gaan met de modellen. Dit is een standaard waarin ontwikkelaar, directeur of projectleider mee uit de voeten kan en dit is Holding breed bij Vorm doorgevoerd. Echter nieuwe aanwas heeft zelden kennis van coördinatie software. “Modelleren is iets wat op scholen wordt gegeven en waar menig bouwkundige mee gespeeld heeft maar coördinatie, het uittrekken van data, is nu nog onderbelicht. Wij zoeken altijd talent met coördinatie affiniteit in de vorm van Solibri.” Zegt van Meer

VORM deelt het Mini BIM programma graag met andere ontwikkelaars, bellegers, gemeentes en bouwpartijen. “Het delen van kennis is een belangrijke reden om ons aan te sluiten bij BIMregister. Mini BIM is gebaseerd op openstandaarden (IFC/BCF) en platform onafhankelijk ontwikkelt met coördinatie software.

Meer informatie:
p.vanmeer@vorm.nl