Geen betere reclame voor je bedrijf dan het enthousiaste verhaal van iemand die er vol passie al enkele jaren werkt. Lars Jansen, BIM engineer bij Sweco, presenteert straks op de BIM Onderwijsdag (Samen met Jeffrey Man) een aantal projecten van dit grootste architecten- en ingenieursadviesbureau van Europa, dat serieus werk maakt voor een duurzame toekomst. “Hier werk je aan projecten met impact, ondersteund door de modernste ontwerpsoftware. Het is een uitdagende omgeving die veel ruimte biedt voor persoonlijke ontwikkeling en carrière, ” zegt Jansen
Lars Jansen, BIM engineer bij Sweco
Sweco heeft haar wortels in Zweden en maar liefst 18.000 architecten, ingenieurs en adviseurs werkzaam in Europa. In Nederland telt Sweco 10 kantoren waar zo’n 1.700 experts werkzaam zijn. Lars Jansen liep er stage en studeerde er af. In 2020 is hij er direct na zijn afstuderen als ontwerper begonnen.
Mijn werk bestond toen voornamelijk uit: parametrisch ontwerpen, infrastructuur, wegontwerp, 3D modelleren, visualisaties en automatisering. Ik had al een basis in 3D tekenen vanuit mijn opleiding en een presentatie bij Sweco tijdens de studie bracht me op dit spoor. Ik was gemotiveerd en ik wilde veel energie steken in mijn stage. Daarvoor gaf Sweco alle ruimte en daar pluk ik in het werk nog steeds de vruchten van.
Infrastructuur en wegontwerp zijn enkele werkzaamheden bij Sweco
In de afgelopen twee en een half jaar ontwikkelde Jansen zijn eerste project als hoofdontwerper. Het is een project dat Sweco het BSI Kitemark keurmerk moet opleveren, dat hoort bij de ISO 19650 certificering. “Een project hier in de buurt voor een klimaat- en toekomstbestendig Groningen. Zo’n project komt hier binnen en gaat dan langs diverse teams binnen Sweco om uiteindelijk op onze afdeling omgezet te worden tot een 3D ontwerp, een Bouw Informatie Model en een graafmodel voor de aannemer.”
Het Zuidelijk Westerkwartier is een prachtig gebied tussen de kop van Drenthe en het Lauwersmeer. Voor de provincie Groningen en het Waterschap Noorderzijlvest werkt Sweco aan het klimaat- en toekomstbestendig maken van dit uniek stuk Nederland door hier voor voldoende waterberging te zorgen. Sweco experts ondersteunen de provincie Groningen en het waterschap bij diverse deelgebieden met engineering, voorbereiding, coördinatie van conditionerende onderzoeken, directievoering en toezicht. Jansen: “Mijn deelproject De Dijken-Bakkerom is onderdeel van een gebied van meer dan 200 hectare dat nu 1,1 miljoen m3 water kan bergen. En het waterbergen was begin van dit jaar al nodig, met de hevige regenval.”
Deelproject De Dijken-Bakkerom
“Het is prachtig om te ervaren hoe alle inspanning van de diverse teams via onze modellen in de praktijk samenkomt. En dat het werkt! Jouw werk, je rol in deze wereld draagt op een positieve manier bij aan het milieu en de leefbaarheid.”
De kans is groot dat dit project straks op de BIM Onderwijsdag zal worden getoond. “Want het is een verhaal over het milieu, over software en digitalisering en het is mijn verhaal over de ontwikkeling die je kunt doormaken hier bij Sweco.”
Hier kun je je talent altijd ergens inzetten. En wordt er van je gevraagd je blijvend te ontwikkelen. Dit doen we op veel verschillende manieren. Van interne opleidingen, kennis buiten halen en in projecten. Sweco helpt haar mensen die kansrijke berg op, maar tilt ze niet.”
Sweco staat open voor iedereen die initiatief toont en bereid is steeds verder te leren. “Het maakt niet uit of je precies de juiste opleiding hebt. We hebben geleerd dat juist motivatie, normen en waarden ‘key’ zijn. Je inzet en wens om nieuwe dingen te leren. Het wordt gewaardeerd als je kansen ziet en initiatief neemt.
Jansen heeft een eigen voorbeeld: “Toen corona begon zocht ik naar een methode om onze kennis en producten intern en extern op een mooie manier met collega’s en klanten te delen. Ik ontwierp een virtuele plek die uitgroeide tot een 3D digitale expositieruimte met een wisselende tentoonstelling. Hierin zijn digitale presentaties gegeven en ik plaatste er het portfolio van ons team in om een digitaal visitekaartje te creëren. Maar het is zo opgezet dat je er van alles in kunt opnemen.” En zo ‘loopt’ een nieuwsgierige bezoeker door een gebouw in de vorm van het Sweco-logo. De verwisselbare tentoonstelling van (bewegende) beelden en teksten maakt dat Sweco het in kan zetten voor presentaties van projecten maar ook voor het werven van nieuwe klanten.
De virtuele expositie zal zowel on- als offline gelanceerd worden tijdens de BIM Onderwijsdag op 4 oktober in de Jaarbeurs Utrecht. En voor wie niet kan wachten is er online ook een versie te vinden via… https://www.sweco.nl/actueel/verhalen/online-participeren-in-een-expositie/
Kom je ook naar onze masterclass? Registreer je dan via: https://registratie.bimonderwijsdag.nl/bezoeker
Door: BIM Onderwijs & Sweco