Ontdek BIM met Archicad en BIMcollab tijdens de BIM Onderwijsdag
BIM en duurzaamheid zijn niet meer weg te denken uit de bouw. Tijdens de KUBUS masterclass op de BIM Onderwijsdag demonstreer ik daarom hoe je een levenscyclusanalyse (LCA) van een BIM-model in Archicad maakt. Ook geef ik inzicht over de verdere mogelijkheden van Archicad en BIMcollab, de huidige stand van zaken in de markt én de toekomst. Alvast meer weten? In deze blog lees je over de voordelen van BIM en de DesignLCA.
Ongeveer 70 procent van de architecten werkt met BIM-software. Logisch, want BIM biedt onder andere de volgende voordelen:
* Efficiëntere ontwerpprocessen
* Minder ontwerpfouten
* Naadloze samenwerking met andere partijen
* Snellere uitwisseling van gegevens
* Uitgebreide visualisatiemogelijkheden.
Het aandeel BIM in de bouw neemt almaar toe. Wanneer je tijdens je studie dus al hebt leren werken met software als Archicad en BIMcollab, heb je daar in de toekomst ongetwijfeld profijt van.
De kracht van BIM
Dankzij BIM krijg je een helder beeld van het beoogde eindresultaat. Zo kun je een gebouw al vroeg in het ontwerpproces levensecht in VR weergeven op een smartphone of tablet. Ook is snel duidelijk waar zich precies fouten bevinden in een ontwerp. Maar soms loopt de hoeveelheid fouten behoorlijk op, hoe houd je dan overzicht? KUBUS ontwikkelde hiervoor het issuemanagementplatform BIMcollab waarmee je, via de BIMcollab Cloud, gestructureerd problemen, vraagstukken en onverwachte gebeurtenissen opslaat, deelt en afhandelt.
Met BIMcollab Zoom is het daarnaast mogelijk IFC-modellen te bekijken en valideren. Alles bij elkaar betekent dit minder faalkosten, minder verloren tijd én minder materiaalverbruik, wat bijdraagt aan minder CO2-uitstoot. Mooi meegenomen, want duurzaamheid vormt een steeds belangrijker thema binnen de bouw. 3D/BIM-software Archicad bevat daarom ook steeds meer opties om duurzamere gebouwen te kunnen ontwerpen.
HofmanDujardin architecten
Duurzaam ontwerpen in Archicad
Steeds meer architecten raken doordrongen van het belang van duurzaam ontwerpen. Onder andere de DesignLCA in Archicad helpt hierbij. Met deze plug-in achterhaal je onder andere de CO2-uitstoot, energie-efficiëntie en hoeveelheid afval van het ontwerp en maximaliseer je in een handomdraai de duurzaamheid in je model. De DesignLCA is verder zeer praktisch omdat:
* LCA-berekeningen volledig zijn verweven met de ontwerp-workflow
* Externe koppelingen of platforms niet nodig zijn
* Gegevens al beschikbaar zijn in het BIM-model
* Resultaten worden weergegeven in heldere tabellen en grafieken.
BIM Onderwijsdag
De DesignLCA zorgt voor een unieke integratie van BIM en LCA tijdens de gehele ontwerpfase. Tijdens de masterclass op de BIM Onderwijsdag demonstreer ik hoe dit precies werkt. Daarnaast vertel ik je natuurlijk over de overige mogelijkheden van Archicad en BIM van ontwerp tot uitvoering. Als student of docent heb je bovendien een streepje voor, want via een educatielicentie is de software volledig gratis. Benieuwd? Bezoek dan vooral mijn masterclass!
Zie ik je op de BIM Onderwijsdag?
Meld je aan voor de BIM Onderwijsdag op 2 oktober 2023 in Jaarbeurs Utrecht en kom gerust langs op onze stand!
Door Jeroen de Bruin