Ontdek Solibri’s nieuwste feature tijdens de BIM Onderwijsdag
“Nieuwe feature maakt het uitvoeren van clashcontroles sneller, overzichtelijker en gemakkelijker”
Solibri bestaat dit jaar 25 jaar! In al die jaren ontwikkelde de grote speler in coördinatiesoftware zich tot een van de standaarden voor kwaliteit in de bouwsector. Niets voor niets wordt Solibri inmiddels in 99 landen actief gebruikt voor een optimale controle en samenwerking in de bouw. Tijdens de BIM Onderwijsdag laat Solibri bezoekers kennismaken met haar nieuwste feature voor clash detectie. Dit belooft een interessante presentatie voor zowel nieuwe als gevorderde Solibri-gebruikers.Tijdens de BIM Onderwijsdag laat Solibri bezoekers kennismaken met haar nieuwste feature voor clash detectie.
Dit belooft een interessante presentatie voor zowel nieuwe als gevorderde Solibri-gebruikers. In zijn rol als Customer Success Manager, helpt Bart Bol klanten om Solibri optimaal te gebruiken. Hij vertelt: “Ik heb een achtergrond in de bouw en werkte in het verleden zelf ook veel met Solibri. Deze praktijkervaring komt goed van pas bij mijn werk als Customer Success Manager. Ik werk inmiddels anderhalf jaar in deze functie, waarbij ik klanten technische ondersteuning bied en help om het onderste uit de kan te halen en de software optimaal te gebruiken. Solibri staat in de eerste plaats bekend als software om clash controles mee uit te voeren. Daarnaast biedt Solibri nog veel meer mogelijkheden. De software is veel uitgebreider dan veel mensen denken. Je kunt hiermee bijvoorbeeld ook controles uitvoeren aan de hand van een programma van eisen of het Bouwbesluit.”
Tijdens je studie Solibri ontdekken
Solibri vindt het belangrijk om studenten vroeg in aanraking te laten komen met haar software. “Onze aanwezigheid op de BIM Onderwijsdag levert hier een mooie bijdrage aan. Met name veel grote aannemers waar studenten na hun afstuderen aan de slag gaan, werken met Solibri. Het is dan prettig als je de software al een beetje kent of hier zelfs al mee kan werken. Hier is in steeds meer opleidingen aandacht voor. Wanneer de software niet aan bod komt tijdens je opleiding, kun je hier bijvoorbeeld meer over te weten komen tijdens een event zoals de BIM Onderwijsdag.”
Nieuwe feature
Tijdens de BIM Onderwijsdag gaat Bart in zijn presentatie met name meer vertellen over clash detectie. “Clash detectie is als het ware de hoeksteen van het coördineren”, stelt Bart. “Vrijwel alle Solibri-gebruikers gebruiken in ieder geval deze functie. Binnen deze functie lanceerden wij een nieuwe softwareontwikkeling, die we graag uit willen lichten. Het uitvoeren van clash controle wordt hiermee inzichtelijker en makkelijker.”
Matrix om te prioriteren
Bart licht een tipje van de sluier op. “Bij clash detectie wordt er gezocht naar componenten die met elkaar samenvallen of door elkaar heen lopen. Met deze geometrische check, wordt voorkomen dat tijdens de bouw problemen ontstaan. Een valkuil bij het met elkaar vergelijken van componenten is echter dat het hier gaat om honderden en bij grote projecten soms wel duizenden clashes. Het is in dit geval lastig om hoofd- en bijzaken te onderscheiden. Onze nieuwe feature helpt hierbij. We ontwikkelden een matrix die bij clash controles zaken kan prioriteren. Dit kan bijvoorbeeld op basis van de bouwwijze. In het geval van prefab bouwen is het superbelangrijk dat clashes vóór de realisatiefase worden opgelost, waar het aanpassen van isolatiemateriaal op de bouw vaak niet zo’n probleem is. Met behulp van de matrix wordt visueel duidelijk welke clashes kritiek zijn en een hoge prioriteit hebben en welke minder belangrijk zijn. Het uitvoeren van clashcontroles en oplossen van problemen wordt hierdoor sneller, overzichtelijker en gemakkelijker. Dit alles ga ik tijdens mijn presentatie op de BIM Onderwijsdag live laten zien.”
Voor elke gebruiker
De presentatie van Solibri is volgens Bart interessant voor iedereen die met Solibri werkt of dit in de toekomst gaat doen. Bart: “Ik kijk ernaar uit om nieuwe, maar ook ervaren gebruikers tijdens de BIM Onderwijsdag te laten zien hoe zij hiermee tijd kunnen besparen.”