Ontmoet Arcadis tijdens de BIM Onderwijsdag

“Van afstudeerder tot BIM-expert in slechts twee jaar: een blik op jouw mogelijke toekomst”

Arcadis is een toonaangevende internationale organisatie die ontwerp-, engineering- en adviesdiensten levert voor een duurzame gebouwde en natuurlijke omgeving. Met meer dan 36.000 mensen in ruim 30 landen zet de organisatie zich in om de leefomgeving over de hele wereld te verbeteren. BIM is hierbij een belangrijk hulpmiddel. 

               

Op de BIM Onderwijsdag neemt Digital Engineer Job van Hardeveld (linkerfoto) studenten en andere geïnteresseerden mee in hoe Arcadis BIM definieert en deelt BIM Coördinator Rick Koetsier (rechterfoto) hoe hij twee jaar na het begin van zijn loopbaan dagelijks bezig is met BIM. Samen schetsen ze een concreet beeld van wat je na je opleiding met BIM zou kunnen doen.

BIM is een breed begrip en wordt door verschillende organisaties op verschillende manieren toegepast. Job van Hardeveld is werkzaam binnen het team Sustainable Building Services & Physics (SBS&P) van Arcadis, waar hij zich als Digital Engineer bezighoudt met alles wat met digitale ontwikkeling te maken heeft. Hij vertelt: “Bij Arcadis vinden we dat BIM in de basis gaat over samenwerken. Om van de vraag van de klant tot het uiteindelijke bouwwerk te komen, heb je alle disciplines nodig.”

Omvangrijk BIM

Het 3d-model is wat Job en zijn collega’s betreft slechts één onderdeel van BIM. “Daarnaast omvat dit bijvoorbeeld schema’s met installatie gerelateerde onderdelen, planningen en kostenoverzichten”, schetst hij. “Samenwerken is onmisbaar om BIM optimaal te kunnen gebruiken. Voor het afstemmen van modellen en het uitvoeren van clash controles, maar bijvoorbeeld ook om af te stemmen welke software je gebruikt en wanneer je wat toepast. Met het oog hierop proberen we steeds meer een structuur en procedures vast te leggen. Bij Arcadis zien we BIM bovendien niet alleen als tool bij de realisatie van projecten. Ook daarna kan BIM van grote waarde zijn, bijvoorbeeld voor beheer en onderhoud. Wanneer je een project voorziet van de juiste informatie, kun je deze in elke fase van de asset levenscyclus gebruiken.”


Werken aan de energietransitie met TenneT 

Rick Koetsier maakte tijdens de BIM Onderwijsdag in 2022 kennis met BIM. Na zijn afstuderen twee jaar geleden, ging hij aan de slag bij Arcadis. Rick: “Als BIM Coördinator werkte ik de afgelopen jaren aan verschillende projecten voor netbeheerder TenneT. Tennet wil de energietransitie stimuleren en oplossingen bieden voor netcongestie. Het project Station Maasbracht 380kV (hoogspanning) waar Arcadis aan meewerkt vormt hierin een belangrijke schakel. Het is mooi om hier aan bij te kunnen dragen.”


Samenwerken in een bouwteam

In de projecten voor TenneT is een goede samenwerking een must. “Wij werken aan Station Maasbracht op basis van een bouwteamovereenkomst met Heijmans en TenneT. Dit betekent dat we van begin af aan met z’n allen samen aan het project werken en zo datgene wat belangrijk is in latere fases, al in vroege stadia meenemen in het ontwerp. Vanuit Arcadis modelleren we onder andere aan het staalwerk van de (primaire) hoogspanningscomponenten, waarbij we nauw samenwerken met ons Global Excellence Center in Roemenië. Als BIM Coördinator is één van mijn taken om ervoor te zorgen dat de eisen, wensen en feedback van onze klanten hier goed terecht komen.”

Coördinatiemodel 

Op de BIM Onderwijsdag vertelt Rick de aanwezigen onder meer hoe je een coördinatiemodel opzet. “Ik laat zien welke software wij hiervoor gebruiken, hoe wij de modellen van de verschillende disciplines samenvoegen, en hoe we vervolgens kijken naar raakvlakken en waarvoor je een coördinatiemodel nog meer kan gebruiken. We geven aanwezigen hiermee een kijkje in onze dagelijkse praktijk.”


Aan de slag met VR

Een interessant onderwerp wat momenteel speelt, is de toepassing van VR. “Ook dit maken we vanuit het coördinatiemodel”, vertelt Rick. “Met een VR-model kunnen we de klant eenvoudig meenemen in het BIM-model. Klanten hebben niet altijd toegang tot de software die wij gebruiken of missen de kennis om hiermee door het model te navigeren. Met een VR-model is dit veel gemakkelijker.” Job vult aan: “VR biedt een 1-op-1 ervaring van iets wat nog niet bestaat. Hierdoor kan een opdrachtgever bijvoorbeeld betere feedback geven en kunnen we fouten voorkomen. Wij kennen de ontwerpprocessen, maar de opdrachtgever kent zijn bedrijfsprocessen het best. Een opdrachtgever kan hierdoor bijvoorbeeld de suggestie doen om een wand te verplaatsen om meer werkruimte te creëren. Zo creëren we samen een optimaal resultaat.”


Blik op de toekomst

In de twee jaar die Rick nu werkzaam is bij Arcadis, groeide hij uit van een starter die nog niets van BIM wist tot een BIM Coördinator die de lead neemt in het BIM-proces voor de klant. Job: “Eén van de leuke dingen aan het werken met BIM, is dat je hier snel in kunt groeien. Dit proces delen we tijdens de BIM Onderwijsdag graag met studenten. Zij krijgen zo een concreter beeld van hoe hun toekomst eruit zou kunnen zien en wat je kunt gaan doen met de lesstof uit je opleiding. Dat is anders dat je misschien zou verwachten.” Rick vult aan: “Het leuke aan BIM-coördinatie is ook dat je met alle disciplines in aanraking komt. Je leert samenwerken met de disciplines, maar ook wat voor de verschillende disciplines belangrijk is. Interessante kennis met het oog op de toekomst, wanneer je je wellicht op één specifiek discipline wilt gaan richten. We kijken er naar uit om tijdens de BIM Onderwijsdag met bezoekers in gesprek te gaan!”