Knauf bouwt mee
Traditionele rollen in het bouwproces veranderen met het samenwerken rond het Bouw Informatie Model (BIM). Bauke Geuzebroek, Manager Techniek en Akademie bij Knauf vertelt hoe de toeleverancier van gipsproducten en -systemen in de bouw steeds vaker een oplossingsgerichte rol speelt. “We zijn niet een partij aan het eind van de keten, maar kunnen door onze expertise al in een vroeg stadium oplossingen aandragen die besparen en de gewenste prestatie leveren.”
Bauke Geuzebroek ziet de bouw veranderen. De expertise van de toeleverancier is in het begin van het ontwerpproces vaak al bepalend. Steeds vaker zitten de experts van Knauf dan ook om tafel met opdrachtgevers, architecten en ontwikkelende aannemers om oplossingen aan te dragen voor de gewenste prestaties van bouwdelen. “Toeleveranciers krijgen een steeds belangrijkere rol. We worden in het moderne bouwen steeds meer onderdeel van het proces. Samengestelde elementen op basis van onze producten zijn de bouwstenen voor duurzame, circulaire gebouwen. Zo zijn er steeds vaker momenten in het bouwproces waarbij wij vanuit onze service verlening meedenken en de beste oplossing voor het behalen van de wensen kunnen aandragen.”
In het onderwijs nog weinig aandacht voor afbouw
Maar er is in het onderwijs nog weinig aandacht voor afbouw en al helemaal niet voor de wijze waarop de afbouwspecialist haar rol vergroot in het samenwerken rond een Bouw Informatie Model. Knauf wil samenwerken met BIM Onderwijs om aandacht van studenten te vestigen op het bijzondere en uitdagende werk dat hier op studenten ligt te wachten.
“Met de mbo opleiding Smart Building, een initiatief in Oss, werken we bijvoorbeeld ook intensief samen. Gezocht is naar een methode om jongeren op te leiden naar functies die passen bij de toekomstige arbeidsmarkt in de gebouwde omgeving. De studenten van het ROC ontdekten hoe mooi het werk is dat in ons bedrijf gedaan wordt op het gebied van productontwikkeling. Ook voor hbo en studenten van universitaire opleidingen hebben we uitdagende stageplekken en afstudeer onderwerpen.”
Studenten die zich verdiepen in BIM
Familiebedrijf Knauf is uitgegroeid tot een wereldspeler in de productie van tal van bouwmaterialen en samengestelde bouwproducten. “Je kan met Knauf producten en – systemen een heel huis bouwen”. Zo adviseren we over het stucwerk voor particulieren en aannemers, maar zitten we ook aan tafel met opdrachtgevers en architecten voor grote projecten zoals kantoren, scholen, hotels of zorginstellingen. Wij adviseren hen over hoe bepaalde prestaties in de bouw behaald kunnen worden.”
En dat maakt dat Knauf zich graag voorstelt aan studenten die zich verdiepen in het Bouw Informatie Model. “Ze weten de weg naar de architectenbureaus en aannemers al goed te vinden. Daar kun je tekenen aan nieuwe gebouwen en de bouw managen. Maar wij, als product- en systeemspecialisten, leveren ook een uitdagende bijdrage aan de realisatie van het model en het gebruik ervan. Wij hebben een steeds groter wordende rol in de advisering van oplossingen. Dat is ook zeer interessant om als student aan mee te werken.
Zoals al gezegd begint die rol al vroeg in het bouwproces. “De lijn in het model die staat voor de vloer of wand, krijgt waarden mee waaraan dat element moet voldoen. En in ons productassortiment is een oplossing te vinden. Voornamelijk op het gebied van brandveiligheid en akoestiek komen we met onze producten en systemen tot gepaste oplossingen die ook het Bouw Informatie Model verrijken,” vertelt Geuzebroek enthousiast. “Onze expertise maakt het model compleet en in samenwerking met betrokken partijen maken we vaak meer mogelijk dan gedacht.”
Betrokken bij diverse BIM projecten
Zo zijn de experts van Knauf betrokken bij spraakmakende projecten als de nieuwbouw van de Triodos Bank. “Hier is in de dragende houten constructie een circulair wandsysteem gebruikt, gemaakt van hergebruikte gipsplaat. Ook bij de tijdelijke huisvesting van de Tweede Kamer in Den Haag leveren wij onze expertise. Daarnaast zijn wij met tal van woningbouwcorporaties in gesprek rond de grote renovatie opgave van woningen naar 0-op-de-meter. Projecten met buitengevelisolatie in Zoetermeer en Den Bosch zijn daar goede voorbeelden van.”
“En zo zijn we ook al in een vroeg stadium betrokken bij de bouw van Amare dat het nieuwe cultureel centrum aan het Spui in Den Haag zal gaan worden. Alles wat binnen in het gebouw zit hebben we mee helpen ontwikkelen. Daardoor konden we bijvoorbeeld lichte wanden voorstellen, die toch een hoge akoestische prestatie leveren. Alleen door in een vroeg stadium mee te denken zijn dit soort voordelen optimaal te benutten.” Dit project is overigens volledig vanuit een BIM-model geadviseerd. Ook het nieuwe AFAS Experience Center in Leusden en vele toonaangevende hotels zijn Knauf projecten. Op de website van Knauf zijn deze referentieprojecten na te lezen.
BIM plug-in
Vanaf nu kunnen ontwerpers gebruik maken van een door Knauf ontwikkelde BIM plug-in. Deze plug-in stelt hen in staat droge binnenwanden op basis van hun prestaties en eigenschappen te selecteren en ook direct in het model in te laden. “Er is een grote wereld voor iedereen die het Bouw Informatie Model vanuit de toeleverancier in het ontwerpproces wil helpen ontwikkelen. Want we zijn al lang niet meer de partij die aan het eind van een ontwerpproces staat.”
“Ons bedrijf heeft studenten veel te bieden. Het kennisniveau is hoog. Doordat Knauf wereldwijd actief is, wordt ook internationaal samengewerkt en expertise gedeeld. Op het kantoor in Utrecht werken veel bouwkundigen en mensen met een achtergrond in de uitvoerende bouw. Een klantgerichte en innovatieve omgeving die ervoor zorgt dat we als toeleverancier een nieuwe rol gaan spelen over de hele breedte van de bouwkolom. Knauf staat klaar om samen te werken met alle partijen.”
Door: BIM Onderwijs