Pas afgestudeerde Dańku Sobieraj is BIM Engineer bij Daiwa House Modular Europe (DHME). Dańku heeft al deelgenomen aan Team SUM, het internationale Solar Decathlon Team van de TU Delft, en is in zijn eerste zes maanden bij Daiwa House snel meegegroeid met het bedrijf.
"Go big or go home” werd er gezegd, dus ik ben bij een van de grootste fabrikanten van modulaire woningen gaan werken."
Niet iedereen begrijpt toch wat een BIMmer doet?
Klopt, BIM staat voor Building Information Modelling en is een proces voor het creëren en beheren van 3D-modellen van bouwprojecten met gedetailleerde informatie over de geometrie. BIMmers zijn verantwoordelijk voor het maken van deze modellen en het produceren van 3D-visualisaties en 2D-constructietekeningen voor fabricage in de fabriek en op locatie.
Officieel ben ik een BIM Engineer, dus ik werk ook samen met andere ingenieurs, consultants en onderaannemers om creatieve oplossingen te ontwikkelen voor bouwuitdagingen.
Je hoofd aan het werk zetten
Als BIM-engineer geeft het heel veel voldoening om je ideeën en ontwerpen werkelijkheid te zien worden, van papier tot gebouw. Dat betekent niet dat het proces makkelijk is, maar uitdaging genoeg! Ik leer constant bij over de nieuwe mogelijkheden van BIM en bouwtechnieken. Het leuke is dat er elke dag weer andere vraagstukken liggen waar je een creatieve oplossing voor moet verzinnen. Het zet je hoofd lekker aan het werk en dat is wat mij betreft een van de fijne aspecten van mijn beroep.
Verouderde flats
Je hebt meegedaan aan Team SUM, het Solar Decathlon 2021 competitie team van de TU Delft.
Wat hield dat in het hoe ben je daar terecht gekomen?
Ik kom oorspronkelijk uit Canada, waar ik mijn Bachelor of Architectural Science heb afgerond in Toronto en verschillende papers heb gepubliceerd in tijdschriften over BIM. In 2021 ben ik afgestudeerd aan de MSc Architecture, Urbanism and Building Sciences opleiding aan de TU Delft, met als specialisatie Architectuur.
Tijdens mijn studie ben ik lid geworden van Team SUM. De wedstrijdinzending van Team SUM was het bouwen van een prototype voor het verduurzamen, renoveren en ophogen van bestaande flats, zodat er onder meer nieuwe woonruimte gecreëerd kon worden. DHME was een van de hoofdsponsors van Team SUM en wij werkten met hen samen voor het ontwerp en de fabricage van ons ophoog-prototype. Ons harde werk werd beloond met de 1e plaats in de Green BIM award en de 3e plaats overall. En ik kreeg daardoor een geweldige kans om bij DHME te werken.
Ambities
Ik wil uiteindelijk gediplomeerd architect worden, maar ik leer bij DHME meer over BIM en bouwen dan tijdens mijn studies en banen bij architectenbureaus. Daarnaast ontwikkel ik een YouTube-kanaal dat de relatie tussen voedsel en ruimtelijk ontwerp onderzoekt. En ik ben bezig met het fabriceren van mijn eigen smakelijke projecten :-)
Profiteren van de "I" in BIM
Waar ik heel blij van werd is dat BIM hier meer wordt gebruikt dan bij andere architecten- en ingenieursbureaus waar ik heb gewerkt. Wat DHME uniek maakt is dat het ontwerp en de fabricage van de woningmodules binnen de organisatie plaatsvindt en De BIM-afdeling zit direct naast de hallen!
DHME gebruikt BIM niet alleen op traditionele manieren. Het bedrijf wil profiteren van de "I" in BIM en gebruikt de informatie uit de modellen om de efficiëntie en productiviteit te verhogen. Dit gebeurt onder andere al door het aansturen van de robots in de fabrieken vanuit het BIM.
Glazen bol
BIM ontwerpers zijn nu al in staat om dingen te doen die voorheen niet mogelijk waren. Je zou dus kunnen zeggen dat we nu al in de toekomst leven.
In tegenstelling tot traditionele 2D en 3D ontwerpsoftware die werd gebruikt om tekeningen en 3D-modellen te produceren, voegt BIM informatie toe aan deze 3D-geometrie.
BIM bevindt zich nog wel in de beginfase, en heeft gewoon nog veel te bieden aan de bouwsector.
Gegevens in BIM-modellen kunnen worden gebruikt om de standaardisatie te optimaliseren, de productiviteit en efficiëntie van het energie- en materiaalgebruik te verhogen, afval en zware handarbeid tot een minimum te beperken en consequent een betaalbaar product van hoge kwaliteit te produceren.
Gedetailleerde BIM-modellen werken ook mee aan een circulaire economie, wanneer een gebouw bijvoorbeeld het einde van zijn levensduur heeft bereikt, kun je een BIM-model gebruiken voor de inventaris van materialen. En die materialen kun je vervolgens weer hergebruiken of inzetten in andere projecten, niets weggooien dus!
“BIM is de toekomst, dus hoe eerder je op de golf stapt, hoe verder het je zal brengen”.
Tips voor studenten
Mijn advies voor iedereen die momenteel een studie in de architectuur, engineering en bouwindustrie volgt, is om zo vroeg mogelijk te beginnen met het leren van BIM.
BIM is de toekomst, dus hoe eerder je op de golf stapt, hoe verder het je zal brengen.
Ik ben vroeg in mijn studie al gestart met het leren van BIM, daardoor kreeg ik kansen die mijn leven veranderden, zoals werken voor de grootste fabrikant van modulaire woningen in Europa.
Grijp kansen om buiten je studie deel te nemen aan design-build studentenprojecten.
Het mooie aan praktijkgerichte projecten is dat ze jouw opgedane kennis in de praktijk testen. De projecten en studententeams waaraan ik heb deelgenomen, hebben me dingen geleerd die ik in het studiebanken nooit zou hebben geleerd.
Door: Dańku Sobiera - Daiwa House Modular Group