Welke software moet een student bouwkunde leren?


Er zijn tal van software fabrikanten die software leveren voor de bouw of die daarvoor worden ingezet. Veel werkgevers zullen weliswaar vaak aangeven dat bepaalde software op je cv een voordeel geeft. Maar je hoeft niet per se die software tijdens je studie te leren. De beheersing van die software is ondergeschikt aan al die andere kennis die je in jouw studie hebt opgedaan.

Heb je dan helemaal geen software kennis nodig? 

In de huidige bouwwereld is software onmisbaar, dus je moet wel degelijk kennis hebben. Niet zo zeer de verschillende knopjes en commando’s, maar meer de basisprincipes die erachter liggen. Om de software zo snel mogelijk onder die knie te krijgen, doen softwareontwikkelaars er alles aan om hun eigen software zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Een voordeel op dit moment is dat door de huidige arbeidskrapte werkgevers je maar al te graag opleiden om de software die zij gebruiken te leren.

Principes

Maar wat is dan wel belangrijk om te weten van bouwkundige software? Dat zijn de standaarden en principes erachter. De term BIM is -hoop ik- bij iedereen wel bekend, maar weet je ook wat openBIM en IFC is? Onderzoek wat deze termen betekenen en probeer het eens uit.  Hier  kun je dat bijvoorbeeld doen. Uitwisselen van gebouwmodellen of onderdelen daarvan is een belangrijk onderdeel in de praktijk, dus oefen dat in ieder project dat je voor je studie moet uitwerken. Zeker uitwisselen met andere disciplines, omdat die vaak andere software gebruiken.

Een belangrijk onderdeel daarbij is de hantering van Classificaties. Een classificatiesysteem is als een gemeenschappelijk taal om het model efficiënt te communiceren. Besef ook dat BIM niet alleen geometrie en mooie afbeeldingen is. De ‘I’ uit BIM staat voor informatie die aan de bouwkundige elementen kan worden gekoppeld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan eigenschappen als materiaal, kleur, brandwerendheid of fabrikanten informatie. Maar ook een eigenschap waarmee andere disciplines beter hun werk kunnen doen, denk daarbij bijvoorbeeld aan sterkte-eigenschappen, isolatiewaardes of een bestek codering.

Standaarden

BIM is niet nieuw en heeft al diverse standaarden opgeleverd. Het is belangrijk om daar kennis van te nemen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld de NL/SfB om een elementensortering aan te duiden. Een andere belangrijke standaard is de ILS (Basis Informatie Leveringsspecificatie), hierin staan een stel afspraken waaraan een BIM-model aan moet voldoen zodat communicatie tussen partijen efficiënter kan verlopen.

Modelleer methodieken

Modelleren in BIM is niet zoals tekenen in 2D, waarbij je tekent wat je wilt zien. De weergave van BIM-modellen volgt uit tal van instellingen en bewerkingen. Daarom moet je net als bij detailleren werken van grof naar fijn. Begin met een eenvoudige basis en ga dan steeds meer informatie toevoegen. Besef dat meer detail ook betekent meer elementen en dat je dan meer tijd kwijt bent aan het instellen en onderhouden van die elementen. Dus zorg dat je leert met minimale middelen zo veel mogelijk te bereiken en dat je enkel aanlevert datgene wat gevraagd wordt.

Kies zelf je software

Tijdens je studie ben je helemaal vrij om je eigen software te kiezen. Bijna alle fabrikanten bieden speciale onderwijslicenties aan, zodat je tijdens je studie gratis van hun software gebruik kan maken en deze onder de knie kan krijgen. Wil je gebruik maken van de beste en meest gebruiksvriendelijke en intuïtieve software van het moment? Kies dan voor Archicad. 


Archicad

Archicad is de beste all-in-one modelleer software voor architecten en bouwkundigen. Met Archicad modelleer je met gemak de meest complexe en grote gebouwen. De interface is helder en eenvoudig zodat je snel productief bent. Het is geschikt voor ontwerpen, uitwerken, detailleren en visualiseren. De standaard ingebouwde uitgebreide Nederlandstalige bibliotheek (inclusief uitgebreide ramen en deuren) en start sjabloon zorgen ervoor dat je opdrachten snel klaar zijn. En met de gratis toevoegingen zoals BIMx voor presentaties op mobiele apparaten en TeamWork voor het tegelijkertijd uitvoeren van groepsopdrachten is dit de meest complete bouwkundige software voor jouw opdrachten. Archicad werkt natuurlijk standaard onder zowel Windows als Apple. 



BIMcollab ZOOM voor checking

De beste en snelste IFC-viewer ter wereld komt gewoon uit Nederland! Met BIMcollab ZOOM kun je gemakkelijk IFC-bestanden samenvoegen ongeacht de grootte. Met BIMcollab ZOOM krijg je snel inzicht in het model en spoor je eenvoudig fouten op om zo tot betere modellen te komen.

BIMcollab voor communicatie

BIMcollab ZOOM is onderdeel van het BIMcollab ecosysteem. Problemen en oplossingen kunnen direct worden genoteerd in de Cloud of met behulp van BCF-Manager-plugins voor diverse modelleersoftware. Met de BCF Manager kan de modelleur in zijn eigen software de issues vinden en oplossen. Iedereen die verbonden is met BIMcollab heeft altijd de laatste stand. 

Voor meer informatie over de producten en de gratis downloads kun je terecht bij KUBUS  .


Door: Kubus